Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Science 3 augustus 2020

‘Menselijke zaadcellen zwemmen als spelende otters’

Soms zijn er onderzoeken die de kijk op het leven veranderen. Soms zelfs letterlijk als het over zaadcellen gaat.

De meeste mensen kijken op een heel andere manier naar zaadcellen dan onderzoekers. Laten we daar maar niet te veel over in detail gaan en het maar gewoon over de wetenschappelijk materie hebben. Voor die andere kijk zijn namelijk andere sites die we maar niet noemen. Goed, terug naar de nieuwste wetenschappelijke ontdekking. Het blijkt namelijk dat zaadcellen zich anders voortbewegen dan dat we altijd dachten.

Onderzoek naar zaadcellen

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Boston en de autonome universiteit van Mexico. Zij hebben onderzoek gedaan naar de beweging van de witte zwemmers. Daaruit is gebleken dat niet zoals altijd was gedacht ze zich voortbewegen als een slang of een aal. Nee, de zwemkunsten zijn vergelijkbaar met een rollende otter. Het resultaat van het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.

In 1677 deed de uitvinder van de microscoop, de Nederlander Anthony van Leeuwenhoek al onderzoek naar zaadcellen. Hij bekeek onder de microscoop naar zijn eigen zwemmers. Hij beschreef dat de staart van de dellen een soort slangenbeweging maakt als een aal in het water. Zo lijkt het ook te zijn als je de zaadcellen tweedimensionaal van boven bekijkt.

Tollen

In werkelijkheid wiebelen de zaadcellen door het water wat totaal niet op een aal lijkt. Ze draaien met hun staart aan een kant herhaaldelijk, waardoor ze ronddraaien als een tol. Dit is vergelijkbaar met spelende otters die een soort kurkentrekker in het water doen, laten de onderzoekers weten.

Het lijkt misschien een rare manier van voortbewegen, maar het is eigenlijk vrij natuurlijk laat onderzoeker Hermes Gadelha en de Huffington Post weten. “De zaadcellen draaien met de kop in dezelfde tijd dat de staart beweegt in de zwemrichting. Dit noemen we in de natuurkunde precessie, net zoals de banen van de aarde en Mars rond de zon lopen.” Handig om te weten dus!

Reageer op artikel:
‘Menselijke zaadcellen zwemmen als spelende otters’
Sluiten