Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 12 sep 2017

Formule 1-technologie: Mercedes onthult AMG Project One supercar met 1000pk

Je hebt supercars en dan heb je echt supercars. De wereld is er vandaag één van de laatste categorie rijker geworden met de onthulling van de Mercedes-AMG Project One. Mercedes onthult dit beest van een machine een paar dagen voor de Frankfurt Motor Show, waar de wereld verwachtte de auto voor het eerst te gaan zien. Wat maakt de Project One zo super? Wat dacht je van 1000 pk, een uiterlijk waar je knieën van gaan knikken en onvervalste Formule 1 technologie.

Agressief no-nonsense design

Wanneer je de Project One ziet, weet je meteen dat er met deze auto niet te spotten valt. Mercedes heeft gekozen voor een imponerend design dat behoorlijk agressief overkomt. De twee twee koplampen hebben veel weg van meedogenloze ogen, welke je berekenend aanstaren. De koolstofvezel carrosserie zorgt ervoor dat de auto zijn dreiging ook nog waar kan maken en zowel licht als erg snel is. Hoe snel? Daar waar je van andere auto’s aangeeft hoe snel ze van 0 naar 100 km per uur gaan, heb je het bij de Project One over van 0 naar 200 km per uur. Deze snelheid bereikt hij in minder dan zes seconden.

Mercedes-AMG Project One

Vijf motoren goed voor 1000pk

De Mercedes-AMG Project One is één van de meest geanticipeerde auto’s en zit bomvol technologie van het succesvolle Formule 1 team van de automaker. Onder de motorkap vinden we een hybride aandrijfsysteem met een 1.6 liter turbocharged V6 motor samen met maar liefst vier elektrische motoren. Deze zijn samen goed voor een behoorlijk indrukwekkende 1000pk aan ruwe kracht. Deze hybride samenstelling is rechtstreeks overgenomen van de Mercedes-AMG Formule 1 raceauto, afgezien van wat krukassen en zuigers die iets anders zouden zijn.

Mercedes-AMG Project One

Vier elektrische motoren met elk een eigen functie

Wat de elektrische motoren betreft, hebben deze allemaal een eigen functie bij het ondersteunen van de hypercar. De eerste elektrische motor is verbonden aan de krukas van de V6 motor, en zorgt ervoor dat de vertraagde reactie van de uitlaatgasturbo wordt geëlimineerd terwijl er 670pk wordt gegenereerd. Als tweede is ook de drijfas welke de twee kanten van de turbo aan elkaar verbindt, gekoppeld aan een elektrische motor. Deze geeft de compressor een extra boost wanneer dat nodig is. Als laatste zijn er nog twee 161pk motoren geïnstalleerd op de vooras van de Project One. Deze zorgen voor een virtueel vierwielaandrijving systeem, waarbij de koppel per wiel geoptimaliseerd kan worden.

Mercedes-AMG Project One

Formule 1 cockpit zonder overbodige luxe

Binnenin voel  je je als een ware race coureur. Alles lijkt te zijn ontworpen om de bestuurder zo min mogelijk af te leiden en de focus alleen maar op de weg te houden. Je kunt in ieder geval wel een perfecte zitpositie vinden door het verstellen van het stuur, de pedalen en je stoel.

Mercedes-AMG Project One

Mercedes-AMG Project One: limited edition en exorbitant hoge prijs

Hoewel Mercedes de hybride hypercar al heeft onthuld, zal de auto alsnog op de Frankfurt Motor Show tentoon worden gesteld. Mocht je geïnteresseerd zijn in de auto, dan moet je daar zeker heen om hem in the flesh te bekijken. Je moet er helaas wel behoorlijk wat voor over hebben om er één te bemachtigen. Ten eerste worden er in totaal maar 275 exemplaren geproduceerd en mocht het je al lukken om één te reserveren, zal je daar een behoorlijke 2,4 miljoen euro voor neer moeten tellen.  Maar dan rijd je in 2019 wel rond in één van de meeste gelikte auto’s ooit.

Mercedes-AMG Project One

In de tussentijd zijn we nog steeds aan het wachten op een andere monsterlijke auto. Faraday Future hoort namelijk te komen met de FF91, welke het zelfs Tesla moeilijk zou maken. Het laatste nieuws is echter dat het bedrijf tegen financiële problemen is aangelopen doordat de grootste Faraday Future financier nogal controversieel zou zijn.

Reageer op artikel:
Formule 1-technologie: Mercedes onthult AMG Project One supercar met 1000pk
Sluiten