Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 28 jul 2017

Mercedes heeft dubbele plannen voor autonome auto’s

De komst van autonome auto’s lijkt onvermijdelijk dichterbij te kruipen. Ook Mercedes is druk bezig zijn auto’s voor te bereiden op de komst van het nieuwe tijdperk. Hiervoor is de automaker niet bezig om in het wilde weg de zelfrijdende technologie zo snel mogelijk in auto’s te krijgen. Het bedrijf heeft namelijk twee uitgekiende strategieën die parallel aan elkaar uitgevoerd worden. 

Mercedes houdt zich netjes aan de regels

Op het moment vormen de wetten rondom zelfrijdende auto’s een behoorlijk wespennest en verschillen ze ook nog per land. En waar Tesla tegen de grenzen blijft aanschoppen, houdt Mercedes zich voorlopig braaf aan de regels. Het bedrijf is ondertussen wel in overleg met overheden over de hele wereld om een standaard beleid te ontwikkelen over wat er precies wel en niet mag. En hoewel de automaker al meer technologie in huis heeft dan wat legaal is, beperkt het bedrijf de auto’s van de komende paar jaren met opzet zodat ze aan de regels voldoen.

mercedes F015
Mercedes-Benz F 015 Luxury in Motion research auto

Tijdperk van de zelfrijdende auto is om de hoek

De tijd dat autonome auto’s helemaal veilig zijn is volgens Ola Källenius, lid van de raad van bestuur met betrekking tot Group Research en de ontwikkeling van Mercedes-Benz auto’s, niet zo heel ver weg. Mercedes verwacht dat in 2020 auto’s met een autonomiteit van level 4 of 5 al op de weg zullen rijden. Voor die nabije toekomst is Mercedes al bezig met het ontwikkelen van auto’s voor een hele andere doelgroep dan de huidige auto’s.

Mercedes F015 zelfrijdende auto

Eerste autonome auto’s zullen taxi’s zijn

Omdat de eerste level 4 of 5 auto’s behoorlijk prijzig zullen zijn, voorspelt Källenius dat deze in het begin ingezet zullen worden als zelfrijdende taxi’s. De eerste zelfrijdende Mercedes taxi’s zouden we tussen 2020 en 2025 moeten zien verschijnen. Omdat deze taxi’s dag en nacht bijna constant gebruikt kunnen worden, wordt de aankoopprijs sneller terugverdiend dan bij particulier gebruik.

Mercedes is niet de enige die speelt met het taxi idee. Ook het bedrijf Waymo is druk bezig met het ontwikkelen van zelfrijdende taxi’s net als Uber. Ook Lyft is bezig met de technologie en zou deze ook gaan uitlenen aan andere automakers zoals Jaguar Land Rover.

Mercedes F015 zelfrijdende auto

Uiteindelijk wordt zelfrijdende technologie optioneel bij luxere auto’s

Een paar jaar na de implementatie van de taxi’s zou Mercedes de zelfrijdende technologie ook als optie aanbieden bij de wat luxere auto’s. Hoewel Ford en GM ook bezig zijn in dit segment, zou Mercedes volgens Källenius toch de overhand krijgen. De andere merken zouden namelijk slechter vertegenwoordigd zijn in het luxe segment, waarin automobilisten bereid zijn om meer uit te geven aan geavanceerde technologieën.

Mercedes F015

Auto’s kunnen niet afhankelijk zijn van communicatie met infrastructuur

Källenius geeft ook nog aan dat hoewel een systeem waarbij de auto’s informatie uitwisselen met andere auto’s en de infrastructuur, automakers er beter niet op kunnen rekenen dat de wereld massaal het proces zal faciliteren. Daarom is het belangrijk dat de zelfrijdende auto’s niet afhankelijk zijn van communicatie met elementen uit de infrastructuur zoals stoplichten. Elke auto zal zichzelf in het verkeer moeten redden. De huidige Mercedes S klasse kan bijvoorbeeld nu al verkeersborden lezen en deze vergelijken met de eigen data. In de toekomst zullen auto’s uitgerust worden met een meer uitgebreide combinatie van camera’s, radars en LIDAR scanners.

Waar Mercedes zelf autonome auto’s aan het ontwikkelen is, heeft Google de technologie gemaakt om in al bestaande auto’s te implementeren. Op deze manier wil Google meer mensen bereiken, doordat mensen al vertrouwen hebben in automerken zoals bijvoorbeeld Chrysler. Een Google auto zou zichzelf eerst helemaal moeten bewijzen.

Reageer op artikel:
Mercedes heeft dubbele plannen voor autonome auto’s
Sluiten