Mesjes, schaartjes en… een revolver: dit is het ultieme zakmes!

Het Zwitserse legerzakmes is een iconisch stuk gereedschap. Een mes, schroevendraaier, zaagje, flesopener, priem… allemaal in één verpakking. De zakmessen zijn zó beroemd, dat we heel andere apparaten met verschillende functies zo noemen! Niets kan je echter voorbereiden op dit exemplaar: dit antieke zakmes heeft meer dan honderd verschillende functies!

Dit zakmes kan zelfs schieten

In dit Duitse zakmes, ongeveer uit 1880, zit alles wat je nodig hebt. En… een heleboel dingen waarvan je niet eens wist dat je ze nodig had!

Messen, een scheermes, zaagjes, een stemvork(!), schaartjes, sigaarknipper, een fluitje en zelfs een .22 revolver! Ondanks dit verbluffende aantal werktuigen, ontbreekt een flesopener: kroonkurken werden pas een jaar of tien later uitgevonden…

Het gevaarte is ongeveer 24 x9x9cm. Je stopt ‘m dus niet zo makkelijk in je zak, en of ‘ie echt praktisch is… we durven het te betwijfelen. Waarom heeft een getalenteerde messenmaker er dan zoveel tijd in gestoken? Kijk nou, er zitten nog piepkleine losse werktuigjes ín de body.

Het gaat om een showmodel, dat bestekverkopers eind 19de eeuw in de Verenigde Staten gebruikten om klanten te imponeren. Het prachtige mes was een voorbeeld van wat de (Duitse) toeleveranciers in hun mars hadden. Als ze dit konden bouwen, dan kwam het met je nieuwe servies óók wel goed!

Dit geweldige staaltje ambacht maakt onderdeel uit van de collectie van het Smithsonian Museum. Op het moment wordt het tentoongesteld in het Cody Firearms Museum in Wyoming.

Check ook:

Reageer op artikel:
Mesjes, schaartjes en… een revolver: dit is het ultieme zakmes!
Sluiten