Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn 26 feb 2014

Met de Tie Knot Generator kun je een stropdas op 177.147 verschillende manieren strikken

Waarom zou je een stropdas elke dag op dezelfde manier strikken als dit ook anders kan? Een groep wiskundigen en hackers hebben namelijk ontdekt dat er maar liefs 177.147 manieren zijn om een stropdas te strikken. Ze hebben al deze mogelijkheden in de Tie Knot Generator gegooid waar je elke keer dat je klikt een random manier van stropdas knopen te zien krijgt.

Het strikken van een stropdas is eigenlijk gewoon een serie bewegingen. Om uit te rekenen hoeveel manieren er nou mogelijk zijn, moesten die bewegingen eerst worden geanalyseerd. Ze verdeelden een shirt in drie ‘zones’ om de richtingen van het knopen aan te geven, namelijk rechts, midden en links. Daarna werden die bewegingen onderscheiden. ‘Turnwise’, waarbij je het brede gedeelte van de das in de spiegel met de klok mee beweegt vanaf de huidige ‘zone’ (rechts, midden of links). Widdershins’, waarbij je precies het tegenovergestelde doet (dus tegen de klok in). En ‘Under, de laatste beweging waarbij je de das door de laatste lus trekt.

 
Met dit alfabet (T, W en U) kan een geknoopte stropdas worden beschreven als een serie symbolen aan de hand waarvan de wiskundigen en hackers konden berekenen hoeveel mogelijkheden er zijn. Er werd wel gerekend met een maximale serie van twaalf bewegingen of symbolen, omdat de knoop anders niet meer te doen zou zijn. De laatste twee bewegingen voor de U (de laatste beweging) moeten of TT of WW zijn, zodat er een lus ontstaat waar de das doorheen kan worden getrokken.

Met de Tie Knot Generator kun je je stropdas dus elke dag anders strikken. Klik hier om te kijken op welke manier jij jouw stropdas de volgende keer moet knopen.

Business Insider probeerde overigens een paar knopen uit en dat zag er als volgt uit:

 
Links is het voorbeeld, rechts het resultaat.

Reageer op artikel:
Met de Tie Knot Generator kun je een stropdas op 177.147 verschillende manieren strikken
Sluiten