Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 24/09/2018

Met deze camera kun je foto’s in 5D maken

Een paar jaar geleden kwam de hype opzetten van 3D-films. Daardoor moet je voor bijna elke grote bioscooprelease nu met een bril opzetten om een extra gevoel van diepte te krijgen. Daarnaast heb je in pretparken films die in 4D worden uitgezonden. Naast de bril krijg je daarbij ook wind en trillingen en water op je afgeschoten. Nu hebben ontwikkelaars in Duitsland een camera bedacht die beelden in 5D, oftewel vijf dimensies, kan maken. Overigens zonder water en windeffecten, maar wel met andere interessante elementen.

Foto’s maken in 5D

Met dit systeem kunnen er foto’s worden gemaakt waarbij de foto meerdere stromen van licht, diepte en de functie van tijd kan opnemen. Dat klinkt als het begin van een soort tijdreizigers machine, maar lijkt in de theorie voor anderen dingen geschikt te zijn.

5D

Het systeem maakt gebruik van twee zogenaamde hyperspectral camera’s, die infrarode beelden kunnen opnemen. Daarnaast staan de camera’s iets van elkaar af, waardoor de camera’s diepte kunnen opnemen. En dat alles met 17 frames per seconden, waardoor het sneller is dan wat er nu vergelijkbaar op de markt is.

Met het systeem zou je bijvoorbeeld foto’s kunnen gaan nemen van kunt uit het verleden. Op die manier krijg je een goed beeld van hoe iets er uit ziet zonder dat je het daadwerkelijk voor je hebt staan. Daarnaast kan zo’n foto meten waaruit het object bestaat. Daarnaast zou het gebruikt kunnen worden in de scanners van de toekomst zoals je die op het vliegveld tegenkomt. Met een foto als deze zou je nog beter kunnen zien of iemand spullen bij zich heeft die hij of zij niet hoort te hebben.

Momenteel is het systeem nog redelijk groot, het heeft de omvang van ongeveer een laptop. Maar daar willen de onderzoekers verder aan gaan werken. Meer over hun werk vind je hier. Wil je meer weten over 3D? Kijk dan hier.

Reageer op artikel:
Met deze camera kun je foto’s in 5D maken
Sluiten