Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn 9 jan 2015

Met je tong een bevroren lantaarnpaal aanraken. Is dat een slim idee?

Heb jij wel eens mid-winter als alles bevroren is een lantaarnpaal met je tong aangeraakt? We raden je niet aan om dit te doen, maar vreemd genoeg vinden veel mensen dit een leuk experiment. Het nadeel is dat ze vrij snel de resultaten van hun experiment ondervinden en dat pakt vaak minder goed uit dan ze dachten. Als zo’n paal namelijk goed koud is zit je binnen een paar seconden vast met je tong. Maar hoe kan dat eigenlijk? Je zou zeggen dat je tong warm genoeg is om niet te bevriezen, maar het tegendeel blijkt waar.

In principe is je tong warm genoeg om niet te bevriezen en zodra je lichaam merkt dat dit deel afkoelt wordt er gelijk meer bloed naartoe gestuurd. Toch is deze redding tevergeefs en dat komt door het materiaal waarvan de lantaarnpaal is gemaakt. Metalen zijn namelijk ontzettend goede geleiders van warmte. En van deze metalen zijn koper en aluminium de beste geleiders. Het is niet voor niets dat de beste pannen worden gemaakt van koper of dat we eten in aluminium verpakken tijdens het verwarmen. Deze metalen geleiden warmte bijvoorbeeld honderdvijftig keer beter dan hout. Dat is ook de reden waarom je je handen niet verbrand als je met een pollepel in een pan roert.

Lantaarnpalen worden gemaakt van aluminium of staal, wat ideale geleiders zijn van warmte. Zodra jij hier je tong tegen aanhoudt geleidt dit metaal met een rap tempo de warmte van je tong. Je speeksel wat bevriest wordt gelijk verwarmt door het bloed in je lichaam, maar omdat het metaal zo snel geleidt komt die warmte te laat. Je speeksel bevriest voordat het lichaam erop kan reageren en dan zit je vast. Maar hoe zorg je ervoor dat je weer los komt?

Allereerst moet je niet gaan trekken, want samen met je tong komt er ook een stuk vel los. Dit gaat stevig bloeden en je hebt hierna een paar dagen pijn aan je tong. Als er iemand in je buurt is kun je vragen of ‘ie, zodra ‘ie stopt met lachen, een glas warm water voor je wilt halen. Dit water schenk je over je tong en dan zou je vrij snel los moeten zijn. Als je alleen bent heb je nog steeds een paar opties. Je kunt met je warme adem lang genoeg op de plek blazen waar je tong vast zit. Of je probeert met je warme handen die plek te verwarmen. Als je tong echt niet loskomt moet je 112 bellen en hopen dat je jezelf verstaanbaar kunt maken.

Reageer op artikel:
Met je tong een bevroren lantaarnpaal aanraken. Is dat een slim idee?
Sluiten