Rutger Houweling
Rutger Houweling 13 nov 2013

Met MIT’s nieuwste uitvinding kruip je letterlijk uit het scherm om iemand aan te raken

Vorige week lieten we al beelden van MIT’s ‘pin art’-tafel dat werkt met een Kinect-sensor zien. Hiermee zou je dan op afstand voorwerpen kunnen manipuleren. Ondertussen is er meer over het project bekend gemaakt. inFORM is een dynamisch gevormd scherm waarmee gebruikers op een fysieke wijze kunnen communiceren met digitale informatie.

Het team van het MIT Media Lab, bestaande uit Sean Follmer, Daniel Leithinger, Alex Olwal, Akimitsu Hogge en Hiroshi Ishii, hebben negenhonderd actuatoren aan pinnen gekoppeld en deze verbonden met twee Kinects. Met de actuatoren en de pinnen is het oppervlak gecreëerd waarop 3D-objecten en bewegingen in real-life worden getoond. Een Kinect is aan het plafond gemonteerd om de diepte en kleur van een object zoals een hand te meten waarna de data naar de inForm wordt doorgestuurd. De data wordt met behulp van de pinnen omgezet tot een fysieke afbeelding. Een beamer projecteert vervolgens de juiste kleuren op het oppervlak zodat ze zo écht mogelijk lijken.

 
De tweede Kinect is boven de pinnen geplaatst, direct naast de beamer. Hierdoor is het mogelijk om met de inFORM middels bewegingen te communiceren.

 
MIT geeft aan dat ze de inFORM op een aantal plekken kunnen inzetten. Denk aan plekken waar fysieke objecten worden gemanipuleerd, maar ook voor CT-scans of ander medisch gebruik. Voor de architectuur kan het ook interessant zijn, omdat het eenvoudig is om te kijken hoe mensen reageren op bepaalde ruimtes en is het gemakkelijk om 3D-ontwerpen hiermee te delen. Het team van het MIT Media Lab is overigens al met een tweede versie van de inFORM bezig die aan deze eerste versie te koppelen is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met MIT’s nieuwste uitvinding kruip je letterlijk uit het scherm om iemand aan te raken
Sluiten