Daniel Koster
Daniel Koster 10 apr 2015

Met nieuw systeem kunnen drones zelfstandig weer en wind weerstaan

Drones worden meer en meer ingezet, maar er is één probleem met kleinere, lichtere drones. Deze verliezen namelijk relatief gemakkelijk hun koers doordat ze er door harde winden vanaf worden geblazen of het GPS-signaal verliezen bij het oversteken van afgelegen gebieden. Een onderzoeksteam van de Universiteit van Zurich heeft een systeem ontwikkeld die de drone bij deze situaties overeind houdt en een goede plek vindt voor de drone om aan de grond te worden gezet.

Het systeem

De technologie vereist een viertal zaken, een camera, een intertial measuring unit (IMU), een sensor die de afstand meet en een kleine smartphone-chip die de data kan analyseren. Aan de basis van het systeem staat de camera. Het systeem moet namelijk landeigenschappen filmen en identificeren door middel van de camera terwijl-ie met een nog werkende GPS-verbinding rondvliegt. Als de drone opmerkt dat-ie door een windvlaag in vrije val belandt of omslaat, dan analyseert de camera meteen de landeigenschappen rondom zich zodat het apparaat zich kan oriënteren. Deze data gebruikt de drone om zichzelf te stabiliseren en terug te keren naar de hoogte waarop het apparaat vloog voordat er wat mis ging. Het hele proces duurt slechts een paar seconden. Het apparaat kan op dezelfde plek blijven hangen wanneer de drone weer stabiel is en wachten op verdere instructies. De sensor die de afstand meet ondersteunt het net beschreven proces in zijn geheel. Zo kan de drone waarnemen op welke hoogte-ie moet gaan vliegen. Daarnaast filmt de camera in 3D. Doordat de sensor de afstanden in deze 3D-mappen kan waarnemen, doet de sensor nog iets extra’s. Het zou kunnen voorkomen dat de drone een noodlanding moet inzetten. Door het continue in de gaten houden en in kaart brengen van het terrein kan het systeem deze mappen gebruiken om autonoom de noodlanding in te zetten. Hieronder zie je een filmpje waarin je kunt zien hoe goed het systeem werkt.

Implementatie

Of het systeem wordt geïmplementeerd is nog onduidelijk. Uit de film hierboven blijkt in ieder geval dat het werkt, en goed ook. Wij zijn daardoor erg enthousiast. Wij hebben namelijk wel eens de eer gehad een drone te testen. Hierbij is de grootste angst dat je de controle kwijtraakt en het dure apparaat finaal de grond in laat crashen. Dit is met deze technologie weer een zorg minder. Wij zijn fan!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Met nieuw systeem kunnen drones zelfstandig weer en wind weerstaan
Sluiten