Daniel Koster
Daniel Koster Culture 5 mrt 2015

Met Utomik kun je straks voor 10 euro per maand onbeperkt gamen

Na het succes van Netflix en Spotify is er een volgende stap in abonnementsdiensten gezet, namelijk het aanbieden van games tegen een vast maandelijks tarief. Vanochtend werd het idee door het Nederlandse Utomik aangekondigd. Een video op de site van het bedrijf heeft tot veel vragen, maar weinig antwoorden geleid.

Utomik

Het concept is simpel en duidelijk op het succesvolle recept van Netflix en Spotify gebaseerd. Het idee is dat je voor tien euro per maand een abonnement afsluit en onbeperkt gebruikmaakt van de games die de dienst bevat. Veel informatie over de inhoud van de dienst en de vormgeving is nog niet bekend. Wat Utomik wel heeft vrijgegeven, is dat er op dit moment tachtig contracten met games zijn afgesloten. Een paar bekende titels zijn al te zien, waaronder Assassin’s Creed: Black Flag and Bioshock Infite. Verder is de dienst vooral door mysterie omhuld. Op de site van Utomik wordt met een kleine knipoog vermeld dat het bedrijf op dit moment in de ‘Silent Ninja’-mode zit. Dit houdt in dat de bèta-versie momenteel wordt getest. Verdere informatie, omtrent een mogelijke release of speltitels, wordt niet gegeven.

Zoals eerder vermeld is Utomik op succesverhalen als Netflix gebaseerd. Er is echter een verschil tussen de diensten. Waar je bij Netflix de content streamt, en je dus bij een trage verbinding nog wel eens last kan hebben van slechte beeldkwaliteit of haperende beelden, is het principe van Utomik anders. Bij Utomik download en installeer je een klein stukje van een game. Hierna kun je alvast beginnen met spelen, en wordt het spel op de achtergrond gedownload. Je downloadt en speelt het dus lokaal op je pc/laptop, en anders dan bij een streamingservice als OnLive moet je computer ook écht de minimumspecs voor een game hebben. Zoals het er nu naar uit ziet is de dienst dus alleen maar toegankelijk via de laptop/pc. Het is dus niet mogelijk om op je tablet of phone je spel op te pakken terwijl je bijvoorbeeld in de trein naar huis zit.

Toekomst game-industrie

Maar WANT zou WANT niet zijn als we ons niet afvroegen wat de implicaties zijn van (een dienst als) Utomik. Game-consoles krijgen van grote uitgevers vaak de eerste aandacht door spellen eerst voor de Xbox en PlayStation uit te brengen. Daarna volgt eventueel pas een pc-variant, ook al zorgt Steam er nu al voor dat er veelvuldig op de pc wordt gegamed. Zou het kunnen dat door de komst van Utomik pc-games een extra boost krijgen? Voor tien euro per maand krijg je namelijk een aanbod aan relatief verouderde games. Van nieuwe games is al bekend dat ze aangeboden kúnnen worden, maar dat je hier een meerprijs voor zal gaan betalen. De hoogte van deze prijs is echter nog onbekend. Dit hoeft geen probleem te zijn: het onbeperkt spelen van een game of tachtig is voor de gemiddelde gamer een paradijs, en er zijn weinig gamers die meer dan tachtig spellen in de kast hebben staan. Om daarnaast nog wat extra euro’s te moeten neerleggen voor de nieuwste titels; dat kan er dan nog wel vanaf.

Al met al, flink wat vragen, waarvan zelfs wij het antwoord nog niet weten. Het idee is gaaf, maar alles schuilt in de uitvoering. Stel dat het goed werkt, het aanbod divers is en de nieuwe spellen voor niet al teveel geld worden aangeboden, dan zit er zeker potentie in Utomik. Wij wachten met spanning op meer informatie af. Houd WANT dus goed in de gaten voor een vervolg!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met Utomik kun je straks voor 10 euro per maand onbeperkt gamen
Sluiten