Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 5 aug 2019

Oude meteoorinslag zou voor Tsunami op Mars hebben gezorgd

Sinds we ons bezig houden met het universum, denken we na over leven op andere planeten. Daarvoor zijn in de verschillende theorieën verschillende elementen nodig, waarbij water toch wordt gezien als de belangrijkste bron van leven. Onderzoekers hebben eerder al vastgesteld dat er waarschijnlijk vloeibaar water zit on de bevroren zuidpool van de planeet. Maar miljarden jaren daarvoor zou er veel meer water zijn geweest. Een meteoorinslag zou daarbij zelfs voor een heuse Tsunami hebben gezorgd met alle gevolgen van dien.

Water in overvloed op de planeet Mars

Dat is althans een conclusie die wordt getrokken uit recent onderzoek. Deze meteoorinslag zou hebben gezorgd voor de Lomonosov-krater, die een omvang heeft van 120 kilometer en zou de plek zijn waar de meteoor zou zijn ingeslagen. Met die inslag zou er een mega-tsunami zijn ontstaan, met flinke gevolgen. Voor het onderzoek baseert zich men voor een gedeelte op de kraters die in de oceanen van onze planeet zijn te vinden. Daarbij zou een gat aan de zuidkant van de krater het bewijs zijn dat de oceaan zich terug trok via die kant.

Mars

Het nieuwe aan dit onderzoek is dat hij stelt dat de Lomonosov-krater de plek was van de impact en dat daar de tsunami zou zijn ontstaan. Tegelijkertijd zijn er ook geleerden die stellen dat we niet gelijk conclusies kunnen trekken aan het onderzoek. Momenteel voelt het dan vooral aan als een studie met een grote kans van de waarheid. En mocht die grote oceaan er zijn, dan zou het dus goed kunnen dat er miljarden jaren geleden wellicht wel enige vorm van leven op de planeet is geweest.

En dit onderzoek kan weer meehelpen in het onderzoeken van de monsters die genomen worden van de planeet met de verschillende robots. Wil je meer lezen over alles dat met Mars te maken heeft? Kijk dan hier.

Reageer op artikel:
Oude meteoorinslag zou voor Tsunami op Mars hebben gezorgd
Sluiten