Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Space 29 okt 2019

Bestaan ruimtepassages echt? Nieuwe methode gevonden om wormgat te spotten

Een recent onderzoek beschrijft een methode waarop zogenaamde ‘wormgaten’ ontdekt kunnen worden. Dat is bijzonder, aangezien het bestaan van wormgaten nog niet is bewezen.

Een wormgat vormt een doorgang tussen twee verschillende regionen in de ruimtetijd. In het onderzoek dat werd gepubliceerd in Physical Review D beschrijven wetenschappers een techniek om deze doorgangen op te sporen.

Zo spot je een wormgat

Wormgaten zijn nog nooit wetenschappelijk bewezen. Of ze bestaan is dus discutabel. Maar een recent onderzoek geeft deze discussie misschien wat meer inhoud. Wetenschappers hebben namelijk een methode ontwikkeld om wormgaten te spotten. Dit kan volgens hen rondom Sagittarius A*: een gigantisch zwart gat in het midden van de melkweg.

Er is geen bewijs van een wormgat rondom dit zwarte gat. Maar het is volgens het onderzoek wel mogelijk dat er daar een is. Dit komt doordat een wormgat zich waarschijnlijk in extreme condities wat betreft zwaartekracht bevindt.

NASA wormgat
(Bron: ANP. Foto door NASA)

Als er een wormgat dichtbij Sagittarius A* is dan is dat te zien door de beweging van de sterren rondom het zwarte gat. Sterren dichtbij het wormgat worden beïnvloedt door de sterren aan de andere kant van het gat. Een passage kan dus worden opgespeurd door te zoeken naar kleine afwijkingen van de sterren die dichtbij het grote zwarte gat staan. Sterren dichtbij een wormgat bewegen zich op een andere manier rondom het zwarte gat.

Ruimtepassages die we niet kunnen passeren

Als we denken aan wormgaten dan denken we meestal aan de bizarre passages die we in science fiction films zien. Volgens Dejan Stojkovic, een cosmoloog en onderzoeker aan de University at Buffalo, is dit niet het geval. Mochten ze überhaupt bestaan natuurlijk. Hij merkt op dat zelfs wanneer een wormgat een echte passage is, mensen en ruimtevoertuigen er waarschijnlijk nog steeds niet niet doorheen kunnen reizen.

Of we er doorheen kunnen reizen of niet, de mysterieuze ruimtepassages zijn een fascinerend fenomeen. En dat we niet weten of ze bestaan, betekent niet dat ze niet kunnen bestaan. Stojkovic zegt hierover ook dat ze een logische uitkomst vormen voor Einstein’s berekeningen.

Zwart gat eerste
(Bron: ANP. Foto door NASA) (Afbeelding: ANP / NASA)

Het kost veel tijd en vervolgonderzoek om de baan die een ster rondom Sagittarius A* aflegt te volgen. En om vervolgens het bestaan van de ruimtepassages te bepalen. Maar de nieuwe methode kan onderzoekers zeker helpen om er een te ontdekken.

Reageer op artikel:
Bestaan ruimtepassages echt? Nieuwe methode gevonden om wormgat te spotten
Sluiten