Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Tech 26 jun 2019

Microsoft: Bill Gates openhartig over ‘zijn grootste fout’

Iedereen maakt fouten, ook topmannen bij grote bedrijven. Het is voor hen soms alleen wat moeilijker om deze toe te geven. Desondanks was Microsoft oprichter Bill Gates onlangs opvallend openhartig over wat volgens hem de grootste fout is die het bedrijf ooit gemaakt heeft. Het kwam erop neer dat hij graag het mobiele alternatief voor Apple wilde kunnen aanbieden in plaats van Google.

Bill Gates baalde van Android

Microsoft oprichter Bill Gates heeft recentelijk toegegeven wat volgens hemzelf de grootste fout is die hij namens het bedrijf heeft gemaakt. Dit was namelijk het feit dat ze destijds Android hebben misgelopen. Dit liet hij weten in een interview:

´´In de softwarewereld, en dan met name als het gaat om besturingssystemen, lijkt er maar één winnaar te kunnen zijn. Ik zie het gegeven dat Microsoft nooit is geworden wat Android nu is daarom als mijn grootste fout aller tijden. Dit omdat Android  het grote alternatief voor Apple is en wij dat natuurlijk degene wilde zijn die dat kon aanbieden. Al kan er dus maar één de winnaar zijn. Zelfs al heb je 90% van het aantal apps dat Android heeft, dan nog zou je geen waardige concurrent zijn.´´

Google heeft Android in 2005 voor 50 miljoen dollar weten te kopen en voormalig CEO Eric Schmidt gaf toe dat deze zet vooral bedoeld was om Microsoft een stap voor te zijn: ´´destijds waren we bang dat Microsoft´s mobiele strategie een succes zou gaan worden.´´ Uiteindelijk wist Android Windows mobile ruimschoots te verslaan en werd het besturingssysteem de mobiele equivalent van Windows.

De situatie met Android was niet de enige misstap van het bedrijf. Voormalig directeur Steve Ballmer heeft destijds hard moeten lachen om de iPhone en was ervan overtuigd dat het geen succes kon worden. Het is inmiddels echter wel duidelijk dat hij er niet verder naast heeft kunnen zitten.

Desondanks heeft Microsoft het er natuurlijk niet bij neergelegd. Het bedrijf is blijven innoveren en komt volgend jaar zelfs met een eigen opvouwbare tablet.

Reageer op artikel:
Microsoft: Bill Gates openhartig over ‘zijn grootste fout’
Sluiten