Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 14 februari 2018

Basis voor explosieve groei: Microsoft zet vol in op Bitcoin en blockchain, schrijft forks af

Het is duidelijk dat cryptocurrency al lang geen kortstondige hype meer zijn. De digitale munten en de blockchain nemen echter pas echt hun plaatsje in wanneer ze worden toegepast. Wanneer grote bedrijven de technologie daadwerkelijk in gaan zetten. Niet als experiment, maar als basis voor hun producten. Daarmee wordt de innovatie gelegitimeerd. Ook die van Bitcoin dus.

Microsoft blijft inzetten op Bitcoin

Microsoft is daar een goed voorbeeld van. De techgigant gebruikt accepteert Bitcoin al langere tijd als betaalmiddel in zijn online winkel. Afgelopen maandag bleek echter dat het bedrijf aan een bredere implementatie van de Blockchain werkt. Middels een blogpost maakte Microsoft zijn plannen bekend om een identiteitsysteem voor zijn diensten te ontwikkelen. Inderdaad, op basis van de blockchain. Hier kun je lezen wat de blockchain precies is en wat het doet.

Ondanks de volgens velen verouderde eigenschappen van Bitcoin, maakt Microsoft’s team bekend dat het van plan is om het bij Bitcoin te houden. Dus niet een fork of een andere cryptocoin: “Sommige blockchain communities hebben de transactie-capaciteit verhoogd op de blockchain (met forks). Die benadering tast echter over het algemeen de gedecentraliseerde staat van het netwerk aan en kan alsnog niet de miljoenen transacties per seconde verwerken, wat wel nodig is op een wereldwijde schaal, ” aldus Microsoft’s Alex Simons.

Microsoft

Geen forks

Uiteindelijk wil het bedrijf dus een gedecentraliseerd identificatiemodel ontwikkelen. Het hele punt van decentralisatie is dat het systeem dus niet afhankelijk is van een centraal punt, zoals jouw bankrekening afhankelijk is van banken. Microsoft keurt huidige oplossingen voor het lage aantal transacties dat Bitcoin ondersteunt dus af.

Groei wordt volgens analisten gedreven door de investeringen van grote instanties en technologische toepassingen en ontwikkelingen van gevestigde namen. Precies, zoals de plannen van Microsoft.

Waar traditionele credit-card bedrijven 50.000 transacties per seconde kunnen verwerken, blijft Bitcoin steken op zeven transacties per seconde. Een mogelijke oplossing is het vergroten van de blocks op de blockchain. Dan kan er meer data verwerkt worden. Dat idee leidde tot het lanceren van Bitcoin Cash, augustus vorig jaar. Die fork van Bitcoin heeft zijn eigen koerswaarde en is dus een aparte fork. De digitale munt heeft blokken die maar liefst acht keer zo groot zijn als die van Bitcoin zelf.

Bitcoin

Explosieve groei in 2018?

Een andere oplossing is het Lightning Network. Daar kun je hier meer over lezen. Het komt erop neer dat de transacties buiten de blockchain om worden voltooid, om ze vervolgens later te verwerken op de blockchain. Hoe dan ook ziet de toekomst van Bitcoin er rooskleurig uit. Al helemaal nu er weer een periode vol groei aan lijkt te komen.

Experts voorspelden vorige maand al dat de cryptocurrency dit jaar gaat ontploffen. Men heeft zelfs al prijspunten rond de 50.000 dollar genoemd. Die groei wordt volgens analisten gedreven door de investeringen van grote instanties en technologische toepassingen en ontwikkelingen van gevestigde namen. Precies, zoals de plannen die Microsoft nu heeft bekend gemaakt. Met Bitcoin. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om te ontdekken wat er gaat gebeuren!

Reageer op artikel:
Basis voor explosieve groei: Microsoft zet vol in op Bitcoin en blockchain, schrijft forks af
Sluiten