Alrik de Jong
Alrik de Jong Tech 15 apr 2017

Dit werd ‘m niet: Microsoft Bob (1995)

Van revolutionaire innovaties gaan ellenlange onderzoeken, testfases, en pretentieuze presentaties vooraf. Des te pijnlijker is het als jouw uitvinding helemaal niet zo revolutionair blijkt te zijn. In deze rubriek behandelen we de flops uit de techgeschiedenis. Vandaag aandacht voor Microsoft Bob.

Microsoft Bob was een alternatieve niet-standaard grafische gebruikersomgeving voor Microsoft Windows 95, Windows 3.x en Windows NT. In het leven geroepen voor Windows-gebruikers die Microsoft Publisher te moeilijk zouden vinden. De eerste en enige versie werd uitgebracht op 1 maart 1995.

Microsoft Bob was een huis met diverse kamers. Na het opstarten van Bob kreeg de gebruiker de voordeur van een huis te zien. Op dit beginscherm diende hij een profiel aan te klikken. Vervolgens kwam hij terecht in zijn woonkamer.

Microsoft Bob eiste net even te veel

De woonkamer bevatte een aantal standaard meubelstukken zoals kasten, tafels, stoelen en een telefoon. Verder kon de gebruiker de kamer inkleden met losse attributen: pen en papier, spaarvarken, scheurkalender en nog veel meer.

Dat is inderdaad een hele mond vol; precies het probleem van de ‘gebruiksvriendelijke’ interface. Microsoft Bob vroeg veel meer van een computer dan op dat moment mogelijk was. Het programma flopte en werd een jaar later al van de markt gehaald. Melinda Gates was manager van het project.

Dit werd ‘m ook niet: de Sony eVilla, deze spelcomputer van Apple en de Twitter Peek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit werd ‘m niet: Microsoft Bob (1995)
Sluiten