Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 20 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Goed voor je zelfvertrouwen: nieuwe AI-bot van Microsoft kan beter tekenen dan jij

Vorige week kwam Microsoft nog in het nieuws, omdat hun computers (net als die van Alibaba) mensen verslaan in een begrijpend lezen toets. Veel mensen waren verbaasd over het kunstmatig intelligentie-model van het bedrijf. Microsoft heeft nog een machinelearningmodel ontwikkeld waarvan je verstelt zult staan: het kan aan de hand van een tekstbeschrijving afbeeldingen genereren.

Microsoft maakt creatieve computer

In een blog van Microsoft is te lezen over het machinelearningmodel. Onderzoekers hebben een bot ontwikkeld die tekent wat jij ze vertelt te tekenen. De bot kan afbeeldingen maken aan de had van tekstuele beschrijvingen van een object. Daarnaast kan het ook details toevoegen aan een afbeelding die niet in de tekst stonden. Dit laatste wijst er volgens Microsoft op dat de bot ook over een beetje eigen creativiteit beschikt.

Om de technologie toe te lichten maakt Microsoft gebruik van een voorbeeld over een vogel. De foto die bij de omschrijving wordt gegeven is niet van het internet gehaald, maar wordt compleet vanuit het niets gebouwd door de bot. De vogels op de foto zijn misschien ook geen echt bestaande vogels, maar zijn de interpretatie van de tekst die de computer te verwerken krijgt.

Zo heeft het machinelearningmodel een rood met witte vogel gecreëerd met een hele korte snavel. De computer weet dus niet alleen hoe een bepaalde kleur of vorm er uit ziet, maar begrijpt ook hoe dit er uit zou zien als een afbeelding.

Microsoft

Hoe moeilijker, hoe beter

De technologie die wordt gebruikt om de afbeelding te maken bestaat uit twee machinelearning-modellen. Een model genereert afbeeldingen op basis van de tekstuele omschrijving, en de andere gebruikt de tekstuele omschrijving om de accuraatheid van de gemaakte afbeelding te beoordelen. De twee systemen werken samen om de beste kwaliteit afbeeldingen te maken.

Deze computers zijn het beste in het maken van een afbeelding op basis van een lastige, gedetailleerde omschrijving. De meeste modellen kunnen het meeste met een omschrijving als ‘vogel’, waar dit model juist meer heeft aan een omschrijving als ‘een gele vogel met groene vleugels en een rode buik’. Het meest bijzondere aan dit model is waarschijnlijk wel dat hij de lege plekken, waar geen informatie over een bepaald object is gegeven, zelf kan invullen. In de foto hierboven zie je bijvoorbeeld dat de bot de vogel op een takje laat zitten, terwijl dat nergens in de omschrijving is gevraagd.

Microsoft

Microsoft is hard bezig met zichzelf te ontwikkelen op het gebied van kunstmatige intelligentie en computers talen te laten verwerken en gebruiken. Volgens Microsoft kan een dergelijke bot in de toekomst functioneren als assistent voor een schilder of interieurontwerper. In de verre toekomst kan de technologie misschien worden gebruikt om geanimeerde films te maken. Zo ver is de technologie echter nog niet. Computers zijn dus al wel beter in begrijpend lezen dan mensen. Eerst zien en dan geloven? Check het dan hier zelf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Goed voor je zelfvertrouwen: nieuwe AI-bot van Microsoft kan beter tekenen dan jij
Sluiten