Gadgets 5 dec 2018 Noah Korevaar

Centaurus: Microsoft’s opvouwbare Surface is laptop, eReader en tablet

Volgens de doorgaans goed ingelichte Zac Bowden werken Microsoft en Intel al een jaar lang samen aan een opvouwbare Surface met twee schermen. Windows Central’s Bowden claimt dat Microsoft de gadget de volgende herfst wil lanceren.

Microsoft Centaurus: opvouwbare laptop

Het bijzondere product werkt naar verluidt als een laptop, een tablet met een of twee schermen of als een digitaal boek. De door Intel gedreven computer draait volgens de betrouwbare bronnen van Bowden op Windows Core OS. Dat is een nieuwe versie van Windows 10.

Dat is ook wel nodig, want de nieuwe vormfactor biedt een breder scala aan mogelijkheden, waar Windows in zijn huidige vorm niet echt op inspeelt. Google heeft ook een update aangekondigd voor opvouwbare smartphones, om zo een universele gebruikservaring te waarborgen.

Maar goed, terug naar Microsoft. De interface van de opvouwbare Surface past zich dynamisch aan de modus aan die je aan het gebruiken bent. Wanneer je de gadget als een laptop gebruikt, verandert een van de twee schermen in een toetsenbord en trackpad. Dat klinkt als wat Lenovo al voor elkaar heeft gekregen met de Yoga Book C930, maar dan voor de grote massa.

In de single-screen modus kun je de onaangekondigde Surface gebruiken als een tablet, of, opvallend genoeg, als een e-reader. Volgens Bowden zit er namelijk een e-ink paneel op. Wanneer de Centaurus, de vermeende codenaam van het project, geheel plat ligt dan vormen de twee schermen samen een tablet. Daarmee doet het project denken aan de nooit uitgebrachte Courier:

Microsoft Centaurus
De nooit uitgebrachte Courier

Ondanks eerdere geruchten beweert Bowden bovendien dat Andromeda niet in 2019 uitgebracht gaat worden, omdat Microsoft de prioriteit aan Centaurus geeft. Daar heeft het Amerikaanse bedrijf een goede reden voor: volgens Bowden wil het merk zich eerst focussen op een succesvolle rentree in de smartphonemarkt. Gaat het dit keer wel lukken? Op naar herfst 2019!

Windows Central

Reageer op artikel:
Centaurus: Microsoft’s opvouwbare Surface is laptop, eReader en tablet
Sluiten