Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 10 jun 2018

Microsoft laat hun nieuwste innovatie in zee zakken zodat wij sneller internet hebben

Een slechte internetverbinding is in deze tijd een van de grote ergenissen. Omdat we continu connected zijn kunnen we haast niet omgaan met een verbinding die traag is of zo nu en dan wegvalt. Ons werk lijdt hier onder en we zijn opeens niet meer bereikbaar. Help! Microsoft begrijpt dit probleem en werkt aan een high-tech onderwater datacenter dat de internetverbinding drastisch moet gaan verbeteren.

Microsoft revolutioneert ons internet

Microsoft werkt al jaren lang aan een manier om werkende duurzame datacenters te ontwikkelen die jaren onder zee kunnen functioneren. Hiervoor winnen ze onder andere informatie in van onderzeeërs en bedrijven die voorlopen op het gebied van marine-energie. De datacenters zijn bedoeld om snelle cloud services voor de Schotse kustplaatsen te leveren. Het techbedrijf heeft het Northern Isles datacenter in werking gesteld. Dit is een grote stap voor het project, genaamd ‘Project Natick’.

Microsoft laat hun parel in zee zakken

Volgens Microsoft kan deze nieuwe technologie bijdragen aan een revolutie in de computer technologie industrie. De wereldbevolking groeit en daarmee groeit ook de behoefte aan infrastructuur rondom cloud computing in de buurt van bewoonde gebieden.

De nieuwe datacenters worden op de bodem van de zee geplaatst om daar hopelijk jaren te blijven. Aangezien meer dan de helft van de wereldbevolking binnen 200 kilometer afstand van de zee woont hoeft data nooit ver te reizen om bij mensen aan te komen. Op deze manier wordt er een snel en goed werkend netwerk gerealiseerd.

Microsoft
Afbeelding via DirHost

864 Servers de zee in

Het datacenter dat is getest ziet er eigenlijk uit als een grote ronde container. Hij is gevuld met onder andere 864 servers en een koelingssysteem. Daarnaast wordt de container voorzien van energie dankzij een innovatieve technologie; de energie wordt opgewekt door het bewegen van zeewater en omgezet in bruikbare energie door windturbines die boven water staan. De mogelijkheid om datacenters te laten werken door middel van duurzame energie is iets waar Microsoft al jaren naar uit kijkt.

Het beste moment voor het team dat meewerkte aan dit project was dat de enorme container goed het water in was geladen. Het beste moment voor ons moet nog komen, wanneer we hopelijk nog sneller internet hebben.

Microsoft werkt aan nog veel meer toffe uiteenlopende projecten. Benieuwd naar hoe het visueel beperkten helpt met navigeren? Lees het hier.

Reageer op artikel:
Microsoft laat hun nieuwste innovatie in zee zakken zodat wij sneller internet hebben
Sluiten