Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 30 jan 2018

Opinie: Gaat Microsoft echt EA overnemen?

In de wereld van gaming komen nieuwtjes op Nederlandse gamingsites 95 procent van de tijd van twee bronnen. Enerzijds heb je de persberichten die uitgevers versturen, anderzijds heb je Amerikaanse websites, waar men dichter bij het vuur zit en soms uit betrouwbare bron wel iets te weten kan komen. In de ruim vijftien jaar dat ik over gaming schrijf, hebben we soms wel wat scoops.

Zo wist ik ooit voor de onthulling al dat Rockstar een GTA-game naar de PlayStation Portable zou brengen in de vorm van GTA: Liberty Cities Stories, maar dat is meer de uitzondering dan de regel. Vanuit dit gemak worden berichten soms klakkeloos overgenomen. In dat voorbeeld wil ik een stukje duiding brengen over het gerucht dat Microsoft bedrijven als Electronic Arts, Valve of de maker en uitgever van PlayerUnknown’s Battleground wil overnemen.

‘Microsoft wil EA overnemen’

De bron van dit geheel is een stuk dat de Amerikaanse website Polygon heeft gepubliceerd. Kern van dat stuk is de achterstand die Microsoft nu heeft ten op zichte van Sony wat betreft het aantal verkochte spelcomputers. Er zijn ruim 73 miljoen PlayStation 4’s verkocht, terwijl de Xbox One rond de 35 miljoen verkochte exemplaren staat. En als je dan kijkt naar de line-up, dan is die van de PlayStation 4 qua exclusieve games vele malen florissanter dan die van de Xbox One. En dus moet Microsoft op zoek naar een oplossing. Daarbij zou één bron die dicht bij het bedrijf staat stellen dat Microsoft geïnteresseerd is in het overnemen van andere bedrijven, waarbij Electronic Arts, Valve en PUBG Corp., de uitgever van het eerder genoemde PlayerUnknown’s Battleground.

Electronic Arts

Eerlijk is eerlijk, in een tijd waarin pageviews voor websites belangrijk zijn, is een headline zoals we die hierboven zelf ook hebben gemaakt het meest voor de hand liggend. Je wilt je lezer triggeren om er op te klikken. Maar tegelijkertijd moet ik ook wel eerlijk zijn. Op dit moment is er één website die dit meldt en zich daarbij baseert op één anonieme bron. En als ik iets heb geleerd in de jaren dat ik schrijf, is dat één bron eigenlijk geen bron is.

En dat is hetgeen waar we nu zitten: het is mogelijk. Net zoals dat het mogelijk is dat Nintendo Capcom overneemt of dat PlayStation Ubisoft inlijft. Als ik een bron zou zijn, dan zou ik ook van alles kunnen zeggen.

Is het onmogelijk?

Betekent dat dat het onmogelijk is? Nee. Microsoft verraste de wereld al eerder door een enorm bedrag van 2,5 miljard dollar neer te leggen voor Mojang, de ontwikkelaar van Minecraft. Dat is een hoop geld voor een bedrijf dat één game succesvol op de markt heeft gezet en waarvan de markt al verzadigd lijkt. Maar als je meer dan 130 miljard dollar op je bankrekening hebt staan, dan is het voor een bedrijf vaak beter om daar iets mee te doen, dan het te laten staan. En dus zou een overname van EA mogelijk zijn als je er over nadenkt. Maar of daarmee de Xbox One gelijk een succes is, dat betwijfel ik.

Microsoft

En dat is hetgeen waar we nu zitten: het is mogelijk. Net zoals dat het mogelijk is dat Nintendo Capcom overneemt of dat PlayStation Ubisoft inlijft. Als ik een bron zou zijn, dan zou ik ook van alles kunnen zeggen. En ik kan nu ook gaan speculeren over wat er nu wellicht gaande is, maar feit blijft dat momenteel één iemand zou hebben gezegd dat Microsoft wellicht interesse heeft in een ander bedrijf. Dat is iets dat eigenlijk te summier is om echt wild van te worden. Maar ja, als iedereen er iets over schrijft, dan voel ik mezelf ook geroepen om er iets over te zeggen. Maar dan wel met de context die bij het bericht past, in plaats van sensatie te zoeken. Momenteel is het eigenlijk niet meer dan een storm in een glas water.

Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan onze handige overzichtspagina.

Reageer op artikel:
Opinie: Gaat Microsoft echt EA overnemen?
Sluiten