Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Apps 11 mei 2020

Microsoft Edge opent de aanval op Google Chrome met nieuwe functie

Microsoft Internet Explorer was jarenlang de standaard van internetbrowsers, totdat Google zich met Chrome meldde. Nu wil de Amerikaanse softwaregigant de koppositie heroveren met een nieuwe functie op Edge.

Bij sommige websites moet je een pop-up wegklikken die vraagt of je notificaties wil. Als je daar geen zin in hebt, is het natuurlijk irritant om het regelmatig terug te zien komen. Dat vinden de ontwikkelaars van Edge ook en zij hebben nu een functie in de webbrowser ingebouwd dat die vragen automatisch niet meer laat zien. Met deze functie gaat het Chrome achterna die de functie al via ‘quieter notification permission UI’ sinds januari in Chrome heeft ingebouwd. Naast irritante meldingen blokkeert Edge in de functie ook frauduleuze websites. Die sites kunnen je verplichten om pop-ups met reclame toe te laten staan.

Beta

Deze nieuwe functie is nog niet in de standaard Edge-browser ingebouwd en wordt nu getest in de beta-versie van de browser. Toch kun je er nu al gebruik van maken door de Edge 83 beta te downloaden. Daar kun je via instellingen > site-instellingen > notificaties aangeven of je van de nieuwe functie gebruik wil maken.

Microsoft Edge

Microsoft probeert al langere tijd te concurreren met Google. Zo stapte het over op dezelfde Chromium engine die Google voor Chrome gebruikt. Edge bouwde al eerder functies in om makkelijker thuis te werken. Door het toevoegen van profielen kan er gemakkelijk worden gewisseld tussen websites die je voor werk bezoekt en die je alleen in je vrije tijd gebruikt. Bovendien kan het systeem ook herkennen wanneer je voor werk bezig bent en schakelt dan automatisch over naar dat profiel. Ook werkt aan nieuwe privacy- en veiligheidsfuncties om het surfen nog veiliger te maken.

Inmiddels lijkt Edge in rap tempo gebruikers voor zich te winnen. De Chromium-versie van de browser is slechts een aantal maanden oud en is nu de standaard voor 7,6 procent van de desktopgebruikers. Deze zijn vooral afkomstig van Firefox die zijn marktaandeel zag dalen met 7,2 procent. Ondertussen is Chrome nog altijd veruit de grootste met 68,5 procent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Forbes

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Microsoft Edge opent de aanval op Google Chrome met nieuwe functie
Sluiten