Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 16 jan 2020

Microsoft Edge Chromium-browser nu beschikbaar op Windows en macOS

Microsoft lanceert de nieuwe Edge Chromium-browser voor Windows en macOS. Een jaar geleden kondigde het bedrijf de plannen aan om over te stappen op Chromium. Aanvankelijk zijn zakelijke gebruikers nu de doelgroep, maar in principe kan iedereen de browser downloaden.

In de komende maanden zal Microsoft Windows 10-gebruikers automatisch voorzien van Edge Chromium, die de standaard Edge-browser op het systeem moet vervangen. De uitrol vindt wel langzaam plaats, maar wanneer de zomer aanbreekt dan moet iedereen de update ontvangen hebben. Daarnaast hebben verschillende fabrikanten ook al toegang tot de nieuwe Edge-browser, waardoor nieuwe apparaten later dit jaar automatisch het programma meeleveren.

Dit mag je verwachten van Edge Chromium

Ondanks het feit dat de browser nu gelanceerd wordt, missen er nog wel een aantal functies. Zeker wanneer je gewend bent aan Chrome; beide browsers hebben nu dezelfde basis. Zo is het nog niet mogelijk je geschiedenis en extensies te synchroniseren, maar je favorieten, instellingen, contactpersonen en wachtwoorden synchroniseren wel. De missende functies verschijnen later dit jaar. Wel kun je alvast verschillende Chrome-extensies installeren, afbeeldingen verzamelen en voorkomen dat je online gevolgd wordt.

Privacyopties Edge Chromium. (Afbeelding: Microsoft)

Er bestaan drie settings voor het online volgen. De standaardinstelling is dat trackers geblokkeerd worden op websites waar je niet eerder geweest bent. Er is ook een strikte versie die het merendeel van de trackers op het web tegenhoudt, maar dat kan betekenen dat onderdelen van websites niet goed geladen worden. Mocht je bekend zijn met de extensie Ghostery, dan weet je ook waar je aan toe bent wat de ingebakken volgopties betreft.

Ook heeft Edge Chromium een ingebouwde Internet Explorer-modus, die bedoeld is voor oudere websites. Daarnaast kun je Netflix-content in 4K, Dolby Atmos en Dolby Vision bekijken.

Beschikbaarheid

De Edge Chromium-browser is nu beschikbaar voor Windows 10, Windows 8.1 en, verrassend genoeg, Windows 7. Daarnaast is er ook een versie voor macOS en worden de apps op Android en iOS ook geüpdatet. Wil je de browser uitproberen? Dan kun je hem hier downloaden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Microsoft

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Microsoft Edge Chromium-browser nu beschikbaar op Windows en macOS
Sluiten