Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 14 juni 2018

Microsoft HoloLens 2: toekomst van Mixed Reality wordt steeds duidelijker

De tijd gaat snel. Het is ondertussen namelijk alweer drie jaar geleden dat Microsoft de HoloLens onthulde. De augmented reality headset plaatst een virtuele laag over de ‘echte’ wereld. Zo word je als gebruiker dus niet totaal van je omgeving afgesloten.

Microsoft HoloLens 2

Dat levert een gigantische potentie op, in allerlei disciplines. Door een digitale overlay te presenteren kun je opeens allerlei contextuele informatie raadplegen. Alsof je zo een science-fiction film uit de jaren tachtig binnen bent gewandeld.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang het tofste technieuws dagelijks in je mail!
[revue_subscribe]

Voorlopig blijft het grotendeels vooral experimenteel. Het gaat nog even duren voor men massaal met een HoloLens rondloopt. De eerste belangrijke stappen zijn echter al gezet. Het Mixed Reality platform waarop HoloLens berust is vorig jaar bijvoorbeeld opengesteld voor andere fabrikanten.

Microsoft HoloLens

Dat leverde dit jaar een aantal interessante headsets op. Nu duikt echter het gerucht op dat Microsoft later dit jaar opnieuw het goede voorbeeld gaat geven. Naar verwachting zal dan de Microsoft HoloLens 2 onthuld gaan worden.

Dat wordt gemeld door een techjournalist van Thurrott. Volgens hem komt de nieuwe headset in het eerste kwartaal van 2019 uit, en draagt de gadget de codenaam Sydney. Diezelfde journalist wist te onthullen dat de opvolgers van de Xbox One in 2020 op zijn vroegst uit gaan komen.

De grootste en waarschijnlijk de belangrijkste veranderende factor zal de prijs zijn

Neem dit soort nieuws altijd met een korrel zout, tot het wordt bevestigd door Microsoft zelf. De fabrikant heeft wel bevestigd dat het aan nieuwe hardware werkt, maar dat hadden we zonder het officiële statement ook kunnen raden.

Lagere prijs en AI

Terug naar de geruchten. Volgens de eerder genoemde journalist biedt de HoloLens 2 een aantal interessante upgrades. Zo zal het gezichtsveld breder worden, is het frame lichter en comfortabeler om te dragen, en is het scherm flink verbeterd.

Microsoft HoloLens

Ook zal kunstmatige intelligentie naar verluidt een grotere rol gaan spelen, dankzij een toegewijde AI-chip. De grootste en waarschijnlijk de belangrijkste veranderende factor zal de prijs zijn. De originele HoloLens kost nog steeds 3000 dollar.

Daarmee is de gadget compleet gefocust op ontwikkelaars. Om een bredere uitrol en adoptie te stimuleren, is een lagere prijs nodig. De HoloLens 2 kan die rol gaan spelen. Het is echter maar de vraag of we ook echt een zacht consumenten-prijsje kunnen verwachten..

Reageer op artikel:
Microsoft HoloLens 2: toekomst van Mixed Reality wordt steeds duidelijker
Sluiten