Microsoft in een nieuw jasje: 100 nieuwe icoontjes voor Windows 10

Microsoft heeft een set van honderd nieuwe iconen onthuld voor Windows 10. Ook is er een nieuw Windows-logo gespot op één van de afbeeldingen (zie afbeelding hierboven). Het oude logo heeft scherpe hoeken en één kleur, terwijl het nieuwe logo schuin gepositioneerd staat en voorzien is van verschillende kleuren blauw.

Dat heeft Jon Friedman uitgelegd en laten zien in een uitgebreid bericht op de website Medium. Het nieuwe logo geeft de indruk dat Microsoft mogelijk zijn zakelijke karakter wat meer wil loslaten. En als we naar de iconen van de Windows 10-apps kijken, dan leeft dat idee sterker. Er is ruimte voor kleur en en zachte vormen.

Nieuwe iconen voor Windows 10. (Bron: Microsoft)

Nieuwe iconen voor Windows 10

De nieuwe iconen voor Windows 10 volgen in de voetstappen van het nieuwe logo voor het besturingssysteem. Ook hier zien we ronde hoeken en kleureffecten die in elkaar overlopen. Daarnaast lijkt er een nadruk te liggen op het idee dat de iconen een 3D-effect hebben. Friedman legt in zijn bericht op Medium uit dat Microsoft voor deze designaspecten gekozen heeft, omdat klanten en gebruikers daarom vroegen.

Gebruikers zien liever dus veel meer kleur en aantrekkelijke vormen, dan platte iconen met een enkele kleur. Dat moge inmiddels duidelijk zijn.

Nieuwe iconen voor Windows 10. (Afbeelding: Microsoft)

Fluent Design

Daarnaast heeft Microsoft zich hevig laten inspireren door zijn eigen Fluent Design. Dat is een designgedachte die voortbouwt op dat wat er al is en verbetert waar nodig. Zo hoeven gebruikers dus niet iets opnieuw iets te leren herkennen of gebruiken, waardoor er ruimte overblijft voor nieuwe gewoonten of nieuwe dingen leren.

Daarnaast is dit een mooi moment voor Microsoft om nu eens echt een samenhangende designfilosofie te presenteren voor de vele programma’s van het bedrijf. Sommige iconen zijn al jaren oud en doen hun werk verder prima, maar waren niet altijd even uitnodigend of aantrekkelijk.

Mocht je sommige iconen of het nieuwe logo al herkennen, dan kan dat kloppen. Microsoft heeft die nieuwe designs eerder al eens laten zien tijdens de presentatie van Windows 10X, het besturingssysteem voor opvouwbare tablets.

Microsoft

Reageer op artikel:
Microsoft in een nieuw jasje: 100 nieuwe icoontjes voor Windows 10
Sluiten