Barry Kraakman
Barry Kraakman Tech 29 apr 2015

Van Hololens tot smartphone en Windows 10; dit is de door Microsoft gepresenteerde nabije toekomst

Vanavond werd de Windows developer conference ‘Build’ afgetrapt met een presentatie over de nabije toekomst van Windows. Tijdens de ruim drie uur durende presentatie werd duidelijk dat flexibiliteit momenteel een van grootste richtpunten is voor het bedrijf.

Overlap

Het nieuwste besturingssysteem, dat momenteel nog in de bèta-fase zit, laat zien hoe belangrijk flexibiliteit is. Alle Windows-apparaten, van smartphones tot de Hololens, draaien op hetzelfde besturingssysteem. Dit is voor de ontwikkelaars van Windows 10-applicaties ontzettend interessant, aangezien één app straks in theorie op een miljard apparaten kan draaien. De mogelijkheden die hier mee worden gecreëerd zijn enorm; een telefoon met Windows 10 kan een 32-inch scherm aansturen en dienen als computer. Wanneer je een bluetooth-muis en -toetsenbord verbindt met deze telefoon en een applicatie opent, krijg je op het grote scherm dezelfde interface te zien als wanneer je deze applicatie zou openen op een volledige desktop. Wanneer het programma geoptimaliseerd is voor alle schermgroottes draait dezelfde software dus op zowel Windows Phone als de desktop. En dat brengt meteen het volgende voordeel met zich mee; als je een applicatie op je smartphone opent en met dezelfde applicatie vervolgens doorgaat op je desktop, kom je precies terecht waar je de app op de smartphone hebt afgesloten.

Gezamenlijke store

Dat alles betekent dus ook dat er maar één Windows Store hoeft te zijn, aangezien alle apparaten dezelfde software zullen draaien. Want, zo licht Windows toe, wanneer je huidige zoekresultaten van de Windows Phone-store naast die van de desktop legt is veertig procent van de zoekopdrachten overeenkomstig. Deze store biedt straks ook de mogelijkheid om te betalen via de telefoon, in plaats van alleen met een creditcard. Ook komt er een Store-variant voor bedrijven, met filterbare content, die bundels aanbiedt voor alle Windows 10-apparaten binnen dat specifieke bedrijf.

Graantje meepikken

Microsoft lijkt nu ook een oplossing te hebben gevonden voor het feit dat er te weinig apps beschikbaar zijn; één van de grootste kritiekpunten op Windows Phone. Halverwege de presentatie maakte het bedrijf duidelijk dat developers, dankzij een door Microsoft ontwikkelde tool, hun iOS- en Android-apps met weinig moeite compatible kunnen maken voor Windows 10. Zelfs het aan de app toevoegen van nieuwe functies, zoals ondersteuning voor Cortana de virtuele assistent van Microsoft, is op deze manier zo gepiept.

Microsoft Edge

Daarnaast heeft Microsoft eindelijk bekendgemaakt wat de officiële naam van de opvolger van Internet Explorer wordt. De werktitel was ‘Project Spartan’, maar het eindresultaat heet Microsoft Edge. De browser werkt een stuk sneller en ziet er ontzettend clean uit. Ook het tekort van extensies voor de Windows-browser is opgelost, aangezien Edge dezelfde extensies als Google Chrome ondersteunt.

Microsoft Hololens

Als verwacht kreeg de Hololens ook nog wat minuten op het podium. Waar het bedrijf enkele maanden geleden een animatie lieten zien van hoe het er uit zou komen te zien, was er nu een live demo. Het werkte zoals we de vorige keer ook zagen, maar nu dus for real. En de mogelijkheden zijn enorm: de Hololens werkt ook op Windows 10 en kan dus alle normale applicaties als een browser, agenda en de videospeler op verschillende muren in het huis plaatsen. Met de mogelijkheid schermen te vergroten heb je straks gewoon een eigen thuisbioscoop aan de muur, zonder een fysiek scherm aan te hoeven schaffen. Nice!

Flexibiliteit

Met deze presentatie laat het bedrijf in een keer alle kritiek achter zich op de vlakken waar het achterliep op concurrerende services. De flexibiliteit maakt het platform een stuk aantrekkelijker voor ontwikkelaars, aangezien één platform straks op miljard apparaten draait en maar één applicatie nodig is om op al deze apparaten te kunnen draaien. Helaas is er nog geen datum genoemd voor de beschikbaarheid van de verschillende producten. Wij zijn echter ontzettend benieuwd naar wat deze stap met Microsoft gaat doen. Het lijkt er in ieder geval op dat het bedrijf weer wat van z’n coolheid heeft teruggewonnen.

Reageer op artikel:
Van Hololens tot smartphone en Windows 10; dit is de door Microsoft gepresenteerde nabije toekomst
Sluiten