Microsoft-software maakt slicke, stabiele timelapses van action cam-beelden!

Actiecamera’s zijn lekker robuust en handig om je belevenissen te filmen, zonder dat ze in de weg zitten. Nadelen zijn dat ze meestal op je hoofd zitten, waardoor je footage ontzettend schokt, en dat ze doorlopend opnemen: je hebt er best weinig controle over. Veel beelden zijn eigenlijk saai, maar een snelle timelapse is meestal slecht te volgen omdat het beeld alle kanten opzwiept!

Goed nieuws! Onderzoekers van Microsoft Research hebben een techniek ontwikkeld om extreem schokkerige actiebeelden in een nette timelapse te verwerken: Hyperlapse.

Het resultaat ziet er erg smooth uit, maar vergis je niet: de techniek die dit mogelijk maakt is erg ingewikkeld. De software maakt een 3D-landschap van de camerabeelden, met talloze referentiepunten. De beelden die je ziet zijn eigenlijk samengesteld uit verschillende frames die naadloos aan elkaar vast worden geplakt. Zo verandert een wild, onkijkbaar actiefilmpje in een gelikte glijvlucht!

De volledige technische uitleg zie je in deze video (of lees je op de projectpagina). Als je van filmen houdt moet je ‘m echt even checken!

Microsoft wil uiteindelijk een video-app van Hyperlapse maken. Op dit moment wordt daar aan gewerkt, maar er is niet concreet bekendgemaakt op welke termijn. Hopelijk zetten ze er een beetje vaart achter!

 
Foto: Luis Perez – Flickr

Reageer op artikel:
Microsoft-software maakt slicke, stabiele timelapses van action cam-beelden!
Sluiten