Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 6 mrt 2018

Microsoft Soundscape helpt visueel beperkten navigeren

Wie vandaag de dag zich op een plek bevindt die hij niet kent, hoeft eigenlijk de weg niet meer te vragen. Je pakt gewoon je telefoon er bij, opent je favoriete map app en je ziet gelijk waar je je bevindt en waar interessante plekken zijn. Met name op reis is dit zo’n heerlijk gemak. Maar als jij visueel beperkt bent, dan heb je dat gemak niet. Voor hen is er nu Microsoft Soundscape, een app die visueel beperkten helpt met navigeren. Nu is het maar te hopen dat begeleiders deze personen wijzen op deze mogelijkheid, want de kans dat ze er over lezen is natuurlijk wat klein.

Microsoft Soundscape is een map met 3D sound

In de basis is Microsoft Soundscape een map app, die kan zien waar de persoon zich bevindt en waar interessante plekken zijn of waar deze persoon naar toe wilt gaan. Het verschil zit hem in het feit dat de app via geluid aangeeft waar de persoon zich bevindt en wat er in de buurt is. Wanneer iemand langs een bepaalde winkel loopt, dan wordt die naam van de winkel bijvoorbeeld aangegeven. En daarbij wordt ook nog gebruik gemaakt van 3D sound, zodat de persoon met de visuele beperking weet of die winkel zichs links of rechts van hem of haar bevindt. Op die manier hoopt de maker dat de wereld van de visueel beperkten wat groter en levendiger wordt.

Bovendien is Microsoft Soundscape een work in progress. Het werkt via pins die gebruikers of anderen hebben geplaatst. Hoe meer pins er op de map worden geplaatst, hoe meer informatie er kan worden verstrekt aan de gebruiker. De app is nu verkrijgbaar voor hen met een iOS-device. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat de app uiteindelijk ook voor Android-devices komt, zodat iedereen er gebruik van kan maken. En voor hen die Google Maps gebruiken, hierbij een aantal handige tips.

Reageer op artikel:
Microsoft Soundscape helpt visueel beperkten navigeren
Sluiten