Mark Hofman
Mark Hofman Smartphones 24 jan 2020

Zo komt Android uit de verf op de aankomende Microsoft Surface Duo

Dankzij Jonas Daehnert krijgen we de kans om een eerste blik te werpen op het besturingssysteem van de Microsoft Surface Duo. De smartphone, die gewapend is met twee schermen, draait op een aangepaste versie van Android.

De Microsoft Surface Duo werd afgelopen jaar al aangekondigd, maar een echte goede blik op het besturingssysteem kregen we nog niet. Dankzij de Android Emulator die Microsoft beschikbaar heeft gesteld, en het werk van Zac Bowden en Jonas Daehnert, komt daar verandering in. We werpen een eerste blik op hoe Android zich aanpast aan deze unieke smartphone.

Android op de Microsoft Surface Duo

In de video die op Twitter is geplaatst is, in ongeveer twee minuten, te zien hoe Android zich aanpast op de twee schermen van de Microsoft Surface Duo. Zo zien we onder andere hoe de instellingen en apps openen wanneer er een scherm, in fullscreen-modus, gebruikt wordt op de nieuwe smartphone. Hierbij lijkt het duidelijk te worden dat Microsoft vooral de consument zelf laat bepalen welk deel van het scherm wordt gebruikt en welke niet. Het is dus mogelijk om een applicatie op slechts een kant van het scherm te openen, maar kan je deze ook uitspreiden over twee schermen. Hiervoor probeert Microsoft ontwikkelaars warm te draaien om dit ook zo optimaal mogelijk te verwerken in hun applicaties.

Wat ook in bovenstaande video’s opvalt, is dat Microsoft er voor zorgt dat gebruikers ten alle tijden nieuwe applicaties kunnen openen. Zo reageert de taakbalk, en je vastgepinde applicatie, op jouw handelingen. Open je een app op het linkerscherm, dan zal de taakbalk naar het rechterscherm schieten. Op die manier ben je in staat om ten alle tijden een tweede app te openen. Ditzelfde geldt dus ook voor icoontjes die je vastzet op het beginscherm.

Ontwikkelaars kunnen aan de slag

Ondanks het feit dat de Microsoft Surface Duo, tegelijkertijd met de Neo, al in 2019 is aangekondigd komt de smartphone wel pas eind dit jaar uit. Met de komst van de emulator is het voor ontwikkelaars mogelijk om nu al te werken aan applicaties, zodat deze ten tijde van de lancering gebruikt kunnen worden op beide schermen.

Ontwikkelaars kunnen op dit moment de nieuwe Android Emulator aanvragen bij Microsoft, die op dit moment geoptimaliseerd is voor de Surface Duo. Een soortgelijke emulator zal binnenkort ook verschijnen voor Windows 10X, waarmee applicaties ook klaargemaakt kunnen worden voor de grotere Microsoft Surface Neo.

Reageer op artikel:
Zo komt Android uit de verf op de aankomende Microsoft Surface Duo
Sluiten