Microsoft Surface event: de 5 grootste aankondigingen

Tijdens het Microsoft Surface event in New York hebben een hoop nieuwe producten het daglicht gevonden. Tijdens de presentatie maakte we kennis met heel veel moois, maar welke staken er met kop en schouders bovenuit?

Microsoft onthulde vanmiddag bijvoorbeeld het nieuwe 15-inch model van de Surface Laptop 3, de Surface Earbuds en de veelbesproken ARM-gedreven Surface Pro X. Daarbij wisten ook de Surface Pro 7 en Windows 10 X hun opwachting te maken. We zetten ze allemaal netjes voor je op een rij.

#1 Microsoft introduceert de Surface Pro X

De Surface Pro X is het eerste product uit de serie die ARM-gedreven is. Volgens Microsoft hebben we hier dan ook te maken met een compleet ander soort product en moet de consument dit zien als een machine voor professionals. Het is wat dat betreft dus niet bepaald een instapmodel en dat is terug te zien aan de specificaties van de Pro X.

Het scherm is dit keer niet 12-inch, maar 13-inch groot en biedt volgens Microsoft de dunste schermranden van de gehele 2-in-1 laptop markt. Qua ontwerp ziet de Surface Pro X er hetzelfde uit als de reguliere Surface Pro. Dit betekent dat de afwerking en de vorm van het apparaat zo goed als het zelfde is, al moet er wel vermeld worden dat de hoeken iets ronder lijken. Het apparaat is de lichtste en dunste Surface laptop die er tot nu toe te verkrijgen is.

It was a big day at the #MicrosoftEvent. Here’s a recap of the excitement.

It was a big day at the #MicrosoftEvent. Here’s a recap of the excitement.

Onder de motorkap vind overigens ook een grote wijziging plaats. Daar zit nu niet meer een Intel Core chip, maar Qualcomm’s Snapdragon 8cx processor. Deze chip is zowel door Qualcomm als Microsoft gemaakt en heeft de naam Surface SQ1 gekregen. De grote vraag is natuurlijk of deze chip het op kan nemen tegen de kracht die een x86 processor levert. De SQ1 is een 7 watt processor en volgens Microsoft zal de Pro X daardoor drie keer meer prestatie per watt kunnen bieden dan de Surface Pro 6.

De Surface Pro X zal vanaf 5 november 2019 beschikbaar zijn voor de prijs van $999.

#2 Microsoft Surface Laptop 3 krijgt 15-inch variant

Door een perfecte balans te vinden tussen prijs, prestatie, compactheid en ontwerp wist de 13.5-inch Microsoft Surface Laptop een van de beste notebooks van 2017 te worden. Het was een dusdanig succes, dat het bedrijf besloot om er niet zoveel aan te veranderen in 2018. Gelukkig is dat in 2019, met de komst van de Surface Laptop 3, wel anders. Microsoft heeft besloten om het design van deze laptop op een paar sleutelpunten aan te passen. Zo beschikt deze laptop eindelijk over de langverwachte USB-C port.

Ook is het eindelijk mogelijk om een 15-inch variant van deze laptop aan te schaffen. Wie voorheen een Surface Laptop wilde kopen van dit formaat, moest simpelweg voor de Surface Book gaan. Dat is het apparaat dat geleverd wordt met een verwijderbaar toetsenbord en stylus. Onder de motorkap vinden we nu een quad-core tiende generatie Intel Core processor, waarmee je volgens Microsoft een product hebt dat twee keer zo snel is als zijn voorganger. Sterker nog: het bedrijf zegt dat de Surface Laptop 3 maar liefst drie keer sneller is dan een MacBook Air.

Wie overigens besluit om voor het 15-inch model te gaan, zal voorzien worden van een andere processor. Dit model beschikt niet over een Intel Core, maar over een AMD Ryzen Surface Edition chip. De batterij gaat volgens Microsoft een hele dag mee (al is dat wel standaard geworden voor premium fabrikanten) en de laptop is binnen een uurtje tot 80% opgeladen.

Pre-orders voor de Microsoft Surface Laptop 3 gaan vandaag van start. De laptop is vervolgens vanaf 22 oktober beschikbaar. Het 13-inch model is te koop vanaf $999 en het 15-inch model vanaf $1199.

#3 Microsoft komt met dual-screen Surface Neo

Ruim tien jaar nadat bekend werd dat Microsoft aan een apparaat zou werken met twee schermen, is het in 2019 eindelijk een feit. Tijdens het evenement heeft het bedrijf de Surface Neo aangekondigd. Het apparaat draait op een nieuwe versie van Windows genaamd 10X (meer hierover op #5), maar zal pas vanaf volgend jaar beschikbaar zijn. Op het podium werd duidelijk gemaak dat het op dit moment nog een prototype is, maar dat het bedrijf denkt dat dit echt een nieuw product is. “Next category”, liet Microsoft weten.

De Surface Neo bestaat uit twee schermen van 9-inch en beschikt over een Intel Lake processor. Meer informatie over dit product zal later volgen.

Microsoft is ook bezig met de ontwikkeling van een dual-screen smartphone. Dit toestel heet de Surface Duo. Later meer over dit toestel.

#4 Surface Pro 7

Microsoft heeft ook de nieuwe Surface Pro 7 aangekondigd met de langverwachte USB-C aansluiting. Iets dat qua ontwerp ook echt het enige opmerkelijke is, gezien het feit dat de rest eigenlijk vrijwel hetzelfde gebleven is. Intern is er wel iets veranderd, maar de Surface Pro 7 beschikt nog steeds over een 12.3-inch scherm. Daarbij zijn de Surface Type Keyboard en de Surface Pen nog steeds twee belangrijke onderdelen.

De Surface Pro 7 is vanaf 22 oktober beschikbaar en kost $749.

#5 Windows 10 X

Microsoft heeft een voorproefje gegeven van het nieuwe Windows 10 X. Het gaat om een nieuwe versie van het huidige Windows 10. Ditmaal is het besturingsysteem geoptimaliseerd voor producten met twee schermen, zoals de Surface Neo. Door dit nieuwe besturingssysteem wordt er, volgens Microsoft zelf, optimaal gebruik gemaakt van beide schermen. Zo is het mogelijk om een applicatie te openen op het scherm waar je de taak uitvoert. Maar wanneer je deze app naar de andere kant veegt, zal deze ook direct op het andere scherm te zien zijn.

Daarbij zal het besturingssysteem direct detecteren welk scherm je onder hebt en welke boven, wanneer je een keyboard aansluit. Op deze manier zal het onderste scherm omgetoverd worden naar het zogeheten “wonderboard”. Deze is vervolgens als trackpad te gebruiken.

Een releasedatum van Windows 10 X is op dit moment nog niet bekend, maar kans dat deze in 2020 het daglicht ziet is groot. Op dat moment worden de Neo en Duo ook gelanceerd.

Reageer op artikel:
Microsoft Surface event: de 5 grootste aankondigingen
Sluiten