Microsoft Surface Laptop review: MacBook-concurrent maakt indruk

De Surface-lijn van Microsoft bestaat al een tijdje, maar een échte laptop ontbrak tot voor kort. Daar kwam dit jaar met de Microsoft Surface Laptop verandering in. Tijd om te kijken hoe Microsoft zijn mannetje staat tegenover de laptopmarkt; Apple‘s MacBook Pro. Kortom; tijd voor een Microsoft Surface Laptop review.

Microsoft Surface Laptop design

De Microsoft Surface Pro is inmiddels al aan zijn vijfde generatie toe en was lange tijd het beste dat Microsoft te bieden had in de laptopmarkt. De tablet-plus-toetsenbordje was best tof, maar kon voor veel mensen de ‘gewone’ laptop nog niet vervangen. Apparaten als de Dell XPS13 en Lenovo Yoga 910 bewijzen dat er best mooie, dunne en krachtige Windows-laptops bestaan. Maar Apple’s MacBook Pro was toch nog altijd heer en meester in de markt van krachtige en stijlvolle laptops.

De Surface Laptop heeft voldoende power voor bijna alle gebruikers

De Microsoft Surface Laptop moet daar verandering in brengen. Het apparaat heeft een compact en stijlvol ontwerp, dat als je hem openklapt een 13,5-inch touchscreen prijsgeeft. Dankzij Intel’s Core i5- en Core i7-processoren, een SSD en een hele berg werkgeheugen heeft de Surface Laptop bovendien voldoende power voor bijna alle gebruikers.

Afhankelijk van de specificaties betaal je tussen de €1149 en €3099 voor de Surface Laptop, waarmee het hele spectrum van wat duurdere laptops gedekt is. Wij van WANT kregen van Microsoft het meest gangbare model te leen: de €1499 kostende Surface Laptop met een i5-processor, 8GB werkgeheugen en een 256GB SSD.

Eigenzinnig dankzij alcantara

De Surface Laptop is met zijn 1250 gram en 1,5 centimeter lekker dun en licht. Niet zo bijzonder meer tegenwoordig, maar wel essentieel. Geen rugklachten als je hem de hele dag in je rugzak hebt en geen gedoe als je hem even snel moet verplaatsen. Wel zo relaxt.

Microsoft Surface Laptop design

In de basis is de Surface Laptop gewoon een strakke metalen laptop. Erg mooi maar weinig bijzonders. Totdat je hem openklapt: dan valt meteen het alcantara rond het toetsenbord op. Dat is een leerachtige kunststof die het gebied rond het toetsenbord een fijne zachte textuur geeft. Misschien vind je het mooier dan metaal, misschien ook niet. Maar in ieder geval voelt het prettiger aan en geeft het de Surface Laptop een eigen uiterlijk. Daar helpen de kleurtjes ook in mee: de Surface Laptop is naast zilver ook beschikbaar in het goud, blauw en rood.

Microsoft Surface Laptop design

Nog een leuk detail in het ontwerp: de speakers van de laptop zitten verborgen onder het toetsenbord. Je ziet ze dus niet, waardoor het ontwerp net wat minimalistischer is dan dat van de meeste laptops. Het staat de functionaliteit gelukkig niet in de weg: het geluid dat uit de Surface Laptop komt is redelijk vol en ruimtelijk. Sterker nog: het is zelfs best indrukwekkend voor zo’n kleine laptop.

Het 13,5-inch scherm is aanraakgevoelig; daar kan Apple nog wat van leren

Veelzijdige bediening

Dat de Surface Laptop vrij conservatief is met zijn form factor betekent niet dat Microsoft met de bediening niet met zijn tijd meegaat. Natuurlijk kun je de laptop gewoon met de trackpad en het toetsenbord gebruiken. Of met een externe muis en al dan niet een extern toetsenbord. Maar er zijn meer opties.

Het 13,5-inch scherm is aanraakgevoelig; daar kan Apple nog wat van leren. Het is zeker niet iets dat we routinematig gebruikten, maar in sommige gevallen komt het zeker van pas. Nog mooier is dat het scherm ondersteuning biedt voor de Surface Pen, een wat uitgebreidere stylus die je voor €110 kunt kopen. Dat is aan de prijs, maar dan kun je wel erg makkelijk tekenen en aantekeningen maken op je Surface Laptop.

Het scherm ziet er dus top uit

Gelukkig is de traditionele bediening ook niet vergeten. Het toetsenbord van de Surface Laptop is vrij groot en typt lekker. Er zit voldoende ruimte tussen de toetsen en ze geven een fijne feedback als je een aanslag doet. Niks op aan te merken.

Microsoft Surface Laptop toetsenbord

De touchpad is ook fijn, maar verliest het wel van de alom geroemde touchpads van Apple. Hij is groot en reageert over het algemeen soepel, maar je merkt dat er soms net wat meer vertraging in zit. Om de bediening te vergemakkelijken heeft Microsoft een aantal multitouch-bewegingen toegevoegd die je op de touchpad kunt uitvoeren. Werkt handig, maar wederom net wat minder vloeiend dan op een MacBook.

Prachtig scherm

We noemden al even de aanraakgevoeligheid van het scherm; een duidelijk voordeel. Net als de schermkwaliteit. Het 13,5-inch ips display heeft een resolutie van 2256×1504 pixels en is daardoor lekker scherp. Kleuren worden mooi en levendig weergegeven en het contrast is prima. Dat ziet er dus top uit.

Zodra je door het apparaat herkend bent ontgrendelt hij automatisch

Het enige wat niet top is aan het scherm, is de helderheid. Binnen heb je daar geen last van, maar als je lekker buiten in het zonnetje zit te werken is het scherm niet super goed af te lezen. Komt bij dat hij nogal spiegelend is, wat ook niet helpt om de zon buiten te houden.

Hallo

De Surface Laptop heeft geen vingerafdrukscanner, maar wel een andere manier om hem eenvoudig te beveiligen: Windows Hello. Als je de laptop openklapt krijg je een melding te zien dat hij naar je op zoek is, en vervolgens dat hij controleert of jij het bent. Zodra je door het apparaat herkend bent ontgrendelt hij automatisch.

Microsoft Surface Laptop Hello

Dat werkt via gezichtsherkenning en is naar verluidt best veilig. Het werkt ook goed, tenzij je een bril draagt of tegenlicht hebt. Dat is ook meteen het probleem van Hello: het werkt niet altijd vlekkenloos, wat weleens tot irritaties kan leiden. Wat dat betreft is een vingerafdrukscanner handiger. Afijn. Het is een stuk beter dan niks en heeft bovendien een hogere gadgetfactor.

Aansluitingen tekort

Waar de Surface Laptop wel echt tekort komt, is op het gebied van aansluitingen. Hij heeft welgeteld één usb-poort, en dat is dan ook nog eens een oude type a-poort. Verder heeft hij nog een Mini DisplayPort, een audiojack en een laadpoort die Microsoft Surface Connect noemt. Die is magnetisch, zodat je niet de hele laptop van tafel trekt als je over de laadsnoer struikelt. Goed geregeld.

Microsoft komt binnenkort met een usb c-adapter. Meer dan een doekje voor het bloeden is dat niet

Wie iets meer dan standaard tekstverwerken en browsen doet op zijn laptop, zal echter als snel baat hebben bij wat meer poorten. Denk aan extra usb-poorten en een geheugenkaartslot. Bovendien mag een laptop anno 2017 best voorzien zijn van een aantal usb c-poorten.

Microsoft Surface Laptop poorten

Microsoft zegt dat op te lossen door binnenkort met een usb c-adapter te komen. Meer dan een – waarschijnlijk veel te duur – doekje voor het bloeden is dat alleen niet. Ook het algehele gebrek aan poorten kun je oplossen met adapters, maar dat is onhandig en ook nog eens prijzig. Waardeloos dus.

Prestaties van niveau

Qua kracht komt de Surface Laptop gelukkig niets tekort, ook niet voor de meeste powerusers. De door ons geteste versie met een 7e generatie Intel Core i5-processor is voor eenvoudige taken ruim voldoende en kan met een beetje complexere progamma’s ook nog wel meekomen. Maar wie regelmatig foto’s of video’s bewerkt of andere zware programma’s draait kan beter bij de duurdere i7-variant terecht.

Gezien zijn formaat presteert de Surface Laptop erg goed

Het gebrek aan een echt krachtige grafische kaart maakt de Surface Laptop niet zo geschikt voor gamers of mensen die écht veel grafisch werk verrichten op hun laptop. Maar die mensen zullen sowieso eerder een 15-inch laptop willen. Gezien zijn formaat presteert de Surface Laptop in ieder geval erg goed.

Ook de batterij van de laptop is dik in orde. Microsoft claimt dat je er maximaal 14,5 uur mee kunt doen; dat lukt in de praktijk zeker niet. Maar als je niet teveel zware programma’s draait kun je wel ongeveer een werkdag doorkomen op een volle lading. Lijkt ons ruim voldoende.

Windows light

Microsoft bracht samen met de Surface Laptop een nieuwe versie van Windows uit: Windows S. Dat is een soort ‘Windows light’ dat vooral wat lichter en veiliger moet zijn. De Surface Laptop wordt er standaard mee geleverd. Het idee is goed en eenvoudig: door alleen goedgekeurde apps via de Store te kunnen installeren, wordt malware buitengehouden. Bovendien zorgt het ervoor dat je laptop niet volloopt met rommel waardoor hij trager wordt.

Screenshot Surface Laptop store

Helaas is de praktijk wat minder mooi. Het app-aanbod in de Store is vrij beperkt en apps die er zijn hebben beperkte opties. Zo kun je bijvoorbeeld wel Dropbox downloaden, maar is offline synchronisatie en integratie met Verkenner niet mogelijk in Windows S. Ook programma’s als Photoshop of After Effects kun je vergeten, en zelfs iets simpels als Google Chrome is niet beschikbaar op Windows 10 S.

Upgraden naar Pro is het eerste wat je moet doen als je de Surface Laptop koopt

Gelukkig is het kinderlijk eenvoudig om de Surface Laptop naar Windows 10 Pro te upgraden. Zodra je iets probeert te installeren wat niet mogelijk is op S, krijg je een melding die je naar het installatieproces van Pro verwijst. Die upgrade is in ieder geval tot 31 maart 2018 gratis, en waarschijnlijk nog wel langer. Het is ook het eerste wat je moet doen als je de Surface Laptop koopt, als je het ons vraagt.

Screenshot Surface Laptop menu
Reageer op artikel:
Microsoft Surface Laptop review: MacBook-concurrent maakt indruk
Sluiten