Dennis Mons
Dennis Mons Tech 10 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Microsoft wil Word een stuk slimmer maken (en wij zijn enthousiast)

Volgens geruchten experimenteert Microsoft met het bouwen van AI-taaltechnologie in zijn Word-, PowerPoint- en Outlook-apps. De slimme technologie zou het gebruik en zoekgemak in de apps aanzienlijk verbeteren. Ook gaat het helpen met schrijfvaardigheid.

De website The Information meldt dat Microsoft al een onbekende versie van OpenAI’s tekstgenererende GPT-model in Word gebruikt. De technologie zou in de autocomplete-functie zijn opgenomen in het programma. Daarnaast zou het bedrijf ook tests uitvoeren om AI te integreren in PowerPoint en Outlook.

Zit AI al in Outlook?

De OpenAI’s GPT-technologie wordt sowieso al enigszins gebruikt om de zoekresultaten in Outlook te verbeteren. Hierdoor vinden gebruikers sneller wat ze zoeken zonder dat ze trefwoorden in e-mails hoeven te gebruiken. Microsoft zou ook gekeken hebben hoe deze AI-modellen antwoorden op e-mails.

Daarnaast kan de technologie suggesties of aanbevelingen doen voor documentwijzigingen. Dit zou de schrijfvaardigheid van Word-gebruikers aanzienlijk verbeteren.

Slimme auto-reply

Als Microsoft ChatGPT toe gaat passen, kan het zelfs automatisch hele e-mails schrijven op basis van enkele eenvoudige vragen. Stel bijvoorbeeld voor dat je ziek bent. Dan kan je Outlook simpelweg vertellen om een e-mail op te stellen om je team over de situatie op de hoogte te brengen. Je schrijft dan simpelweg: ‘schrijf e-mail naar mijn team dat ik ziek ben’.

Microsoft zou ook van plan zijn om een versie van Bing uit te brengen die ChatGPT gebruikt om zoekopdrachten te beantwoorden. Deze nieuwe functie zou mogelijk in maart beschikbaar komen, in een poging Bing concurrerender te maken met Google.

Niet slim genoeg

Als Microsoft daadwerkelijk OpenAI gaat gebruiken heeft het wel wat uitdagingen. Zo is AI-technologie nog niet ‘slim genoeg’. Een programma als ChatGPT maakt redelijk vaak fouten en geeft verkeerde informatie.

Toch is het toepassen van AI op een eenvoudiger niveau geen enorme stap. Microsoft kan het bijvoorbeeld gebruiken om informatie uit Teams-vergaderingen uit te pluizen en samen te vatten. Vervolgens kan de AI afbeeldingen toevoegen die zijn gegenereerd met behulp van het OpenAI-model Dall-E 2. Zo kan het ook automatisch PowerPoint-presentaties maken.

Geruchten gaan dat de onderzoekers hun werk voor Office-integratie aan Microsoft-CEO Satya Nadella hebben gepresenteerd, maar het is nog niet duidelijk of en wanneer deze GPT- of Dall-E 2-aangedreven modellen beschikbaar zijn in Office-producten.

Waarom ChatGPT het bewijs is dat 2023 het jaar van AI is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Microsoft wil Word een stuk slimmer maken (en wij zijn enthousiast)
Sluiten