Waarom jij om gezondheidsredenen je middagdutje niet te lang moet maken

Wetenschap Sam Dille 17 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Je kent vast de term ‘powernap’ wel. Artsen bevelen de korte middagdutjes vaak aan, zodat je de hele dag door alert blijft. Toch kun je dit beter niet te lang doen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat te lang slapen overdag nadelige gevolgen kan hebben. En dan vooral bij oudere mensen.

Onderzoeken naar de effecten van een middagdutje leveren gemengde resultaten op. Sommige studies bij jonge volwassenen suggereren dat een powernap gunstig is voor het energiepeil. Andere onderzoeken laten juist zien dat ouderen die veel slapen overdag last kunnen krijgen van verschillende cognitieve stoornissen. Te veel slapen kan dus zomaar averechts werken.

Waarom een te lang middagdutje slecht is voor je gezondheid

Die achteruitgang gaat zelfs nog een stapje verder. Slaapstoornissen en middagdutjes zijn bekende symptomen van voorstadia van de ziekte van Alzheimer. Het gedrag wordt vaak extremer naarmate de ziekte vordert. Patiënten kunnen ‘s nachts steeds minder goed in slaap komen, waardoor ze overdag energie te kort komen. Dit compenseren ze door overdag bij te slapen.

Mensen met Alzheimer slapen gemiddeld een stuk langer

Onderzoeker Yue Leng deed samen met haar team aan de universiteit van Californië onderzoek naar dit fenomeen. De onderzoekers bestudeerden een groep van 1.400 ouderen van gemiddeld 81 jaar oud. De deelnemers droegen allemaal een soort van horloge dat hun mobiliteit kon tracken. Het apparaat interpreteerde een middagdutje als een lange, periode overdag waarin iemand niet actief is. Aan het begin van het onderzoek had ongeveer 75 procent van de deelnemers geen cognitieve stoornissen.

De dagelijkse middagdutjes werden in de loop der jaren steeds langer en regelmatiger. Opvallend is dat het slaapgedrag van de mensen die Alzheimer ontwikkelden tijdens de studie verschilde van de gezonde mensen. Gezonde ouderen sliepen namelijk gemiddeld elf minuten extra. Bij de mensen met milde klachten liep dit aantal op tot 25 minuten en Alzheimer-patiënten sliepen zelfs tot 68 minuten extra. Hieruit bleek dat volwassenen die minstens één uur per dag dutten, een 40 procent hogere kans hebben om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen.

Langere middagdutjes hebben alles te maken met de hersenactiviteit

De studie laat zien dat langere middagdutjes normaal zijn bij het ouder worden, maar tot op zeker hoogte. Ander onderzoek aan de universiteit van Californië geeft hier een voorzichtige verklaring voor. Alzheimer-patiënten hebben een stuk minder neuronen die de activiteit in verschillende hersengebieden aansturen. Dit ontdekten de onderzoekers nadat ze gezonde hersenen vergeleken met Alzheimer-hersenen.

Dit verschil kan te maken hebben met het ziekteverloop. Een belangrijk kenmerk van de ziekte van Alzheimer is het samenklonten van belangrijke eiwitten in het brein. Dit zijn eiwitten die ervoor zorgen dat alle neuronen goed hun werk doen. Hierdoor wordt de communicatie tussen verschillende neuronen belemmerd. Demente ouderen hebben dus minder actieve hersenen, waardoor ze makkelijk lange middagdutjes kunnen maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen