Mark Hofman
Mark Hofman Smartphones 3 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Miljoenen smartphones zitten sinds afgelopen weekend zonder WhatsApp

WhatsApp is sinds dit weekend op miljoenen smartphones niet meer te gebruiken. De ondersteuning van de chat-applicatie, die in handen is van Facebook, is op oudere toestellen gestopt.

Op de officiële website van WhatsApp is een FAQ (Frequently Asked Questions) te vinden, waarin duidelijk wordt welke besturingssystemen minimaal vereist zijn om de applicatie te kunnen gebruiken. Het gaat om de volgende systemen:

  • iOS 9 
  • Android 4.0.3.
  • KaiOS 2.5.1.

Heb je een telefoon met een besturingssysteem dat ouder is, dan is het niet meer mogelijk om gebruik te maken van WhatsApp.

WhatsApp verdwijnt op miljoenen smartphones

Tot 1 februari 2020 (afgelopen zaterdag) was het nog mogelijk om met iOS 8 of Android 2.3.7. gebruik te maken van WhatsApp. Sinds die dag is ook de ondersteuning voor deze besturingssystemen verdwenen en zitten miljoenen smartphones op dit moment zonder de chat-applicatie. In mei 2019 werd door cijfers van Google bekend dat 0,3% van de 2.5 miljard Android-smartphones nog op Gingerbread 2.3.7. (of lager) draaiden. Dat betekent dat 75 miljoen smartphones afgelopen weekend de ondersteuning voor WhatsApp verloren zijn. Hoeveel iPhones op dit moment nog voorzien zijn van iOS 8 of lager, heeft Apple op dit moment nog niet bekend gemaakt.

WhatsApp donkere modus fraude
WhatsApp-applicatie. (Afbeelding: Ritcie B. Tongo / ANP)

Wat we wel weten is dat je besturingssysteem updaten de enige mogelijkheid is om WhatsApp terug te krijgen. En als je dat tot op heden nog niet gedaan hebt, dan is de kans vrij groot dat je in de positie zit dat dit vanaf nu ook niet meer kan. De iPhone 4S draait op dit moment bijvoorbeeld nog op iOS 7 en kan niet op een recentere versie van iOS draaien. Wat dat betreft ben je dus genoodzaakt om een nieuwe telefoon aan te schaffen.

Bekend in 2017

Het is overigens geen verrassing dat de ondersteuning voor oudere smartphones verdwijnt. In 2017 liet WhatsApp al weten dat een soortgelijke actie plaats zou vinden. Wat dat betreft hebben consumenten lang genoeg de tijd gehad om te anticiperen op het vertrek van WhatsApp.

In 2019 was de chat-applicatie van Facebook overigens wederom de meest populaire app van het jaar. Ondanks het feit dat TikTok met 700 miljoen downloads alle aandacht trok, wist WhatsApp nog 850 miljoen downloads binnen te harken in het afgelopen jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Miljoenen smartphones zitten sinds afgelopen weekend zonder WhatsApp
Sluiten