Miljoenen verdienen met dinosaurussen? Deze mannen doen het

Discovery komt met een nieuwe serie over mannen met een wel heel bijzonder beroep: het jagen op Dino’s. Wij spreken met één van de hoofdrolspelers.

Mannen die jagen op koningskrabben, goud en eenden. We hebben ze de afgelopen jaren allemaal voorbij zien komen. Op dinosaurusbotten nog niet, maar die zijn er ook in de Verenigde Staten. Discovery besloot er een serie van te maken en die is vanaf nu te zien op Dplay. Wij spraken met een van de Dino Hunters: Clayton Phipps. Hij vond de duurste dinosaurus ooit en heeft zelfs een link met Nederland.

Je jaagt op fossielen sinds 2003. Hoe ben je ooit op het idee gekomen?

Ik werkte op een ranch als een cowboy, daar zorgde ik voor het vee. Op een dag kwam er een man naar de eigenaar en vroeg of hij mocht kijken of er dinosaurussen op zijn terrein waren. Hij kwam terug en liet me een van zijn vondsten zien. Het maakte me enthousiast dat hij zoiets kon vinden. Toen begon ik ook met het zoeken en het leren over fossielen.

En nu heb je een eigen ranch?

Ik heb een kleine ranch en een paar fossiellagen. Het is niet zo groot en dus ga ik op zoek naar dinosaurussen op de grond van andere boeren. Daarnaast heb ik een kleine kudde koeien. Het is niet genoeg om van te leven. Dus het dino hunten helpt me om de rekeningen te betalen.

Dino Hunters
Naast Dino Hunter is Clayton ook cowboy. (Afbeelding: Discovery)

Hoe speur je zo’n dinosaurus op?

“Meestal vind je fragmenten van botten, maar wanneer ze aan de oppervlakte komen, verdwijnen ze meestal. De winters zijn guur hier in Montana en dus ook slecht voor botten. Barsten in grond lopen vol met water en dat bevriest weer met als gevolg dat fragmenten uit elkaar barsten. Er is dus maar een korte tijd die je hebt om een bot veilig te stellen. Meestal vind je alleen maar fragmenten en als je geluk hebt een heel bot en als je helemaal mazzel hebt een gedeelte van een dinosaurus.”

Jij maakte deel uit van het team dat de Dueling Dinosaurs vond. Een van de grootste vondsten ooit die miljoenen waard is. Hoe vond je dat fossiel?

“Het was een van onze eerste grote projecten en het kostte veel werk. Ik ben een aantal kilo verloren tijdens de drie maanden tijd dat het project duurde, dus je kunt wel voorstellen hoe zwaar het project was. Het was dan ook mooi om te horen dat de beroemde Amerikaanse paleontoloog dr. Robert Bakker ons feliciteerde en zei dat we goed werk hadden gedaan. Hij zei dat er academische crews waren die een skelet niet zo conserveerden als dat wij deden.”

Je bent een cowboy en geen wetenschapper. Je hebt dus geen ervaring om een skelet uit de grond te halen. Hoe heb je dat toch voor elkaar gekregen?

“Het is iets dat je moet leren. Als je niet weet wat je doet, vernietig je een heel skelet en dat is voor niemand goed. Een kapot skelet kun je niet verkopen. Je hoopt dus dat er niets misgaat. Ook als je alles goed voorbereid kan er iets misgaan. De wegen zijn hier niet al te best, dus zelfs tijdens het transport kan het verkeerd af lopen. We doen dus extra goed ons best.

En als het je lukt kun je miljoenen aan een skelet verdienen toch, zoals bijvoorbeeld de Dueling Dinosaurs. Kun je er echt rijk van worden?

“Niet elke dinosaurus is een miljoen waard, er zijn er maar slechts enkelen. Wij mogen onszelf gelukkig prijzen dat we een daarvan hebben ontdekt. Ik heb vrienden die nu met pensioen zijn en nooit zoiets gevonden hebben. Het is eigenlijk gokken. Ik heb aan projecten meegewerkt die alleen maar geld kostten en niets opleverden.”

Dino Hunters
Clayton Phipps kijkt over zijn eigen land. (Afbeelding: Discovery)

Dus het is eigenlijk gewoon gokken?

“Dat is waar. Wanneer je een project begint weet je nooit hoe groot het deel van de dinosaurus is dat nog in de heuvel zit. Soms kunnen onderdelen wel over meer dan 250 meter zijn verspreid. Dat kan dat wind of roofdieren de botten hebben verspreid, toen het nog geen fossiel was. Dus ja, gokken is het zeker.”

Je hebt nog een connectie met Nederland wat is die?

“Jullie hebben sinds kort een t-rex in Naturalis. Ik maakte deel uit van het team dat hem heeft ontdekt. Ik heb vrienden gemaakt met mensen van het museum. Zij kwamen over naar de Verenigde Staten en hebben samen de opgraving gedaan. Dat was een leuk project. Ze waren erg vriendelijk. Ik weet zeker dat veel kinderen genieten van T-rex in Europa, dat maakt heel erg blij. Het hoort denk ik bij de top 5 t-rexen die ooit is gevonden. Het heeft een erg goede en zeer complete schedel.”

We zien jouw zoontje ook terug in Dino Hunters. Hij is net zo gek op dinosaurussen als jij. Is het je opvolger?

Ik denk het! Hij houdt denk ik nog meer van dino’s dan ik. Het is dus leuk om samen op pad te gaan en hij helpt ook nog eens. Eigenlijk met alles. Hij heeft al zoveel geleerd en wil hard werken. Ik heb hem de waarde van hard werken geleerd. Ik hoop dat we nog lang samen kunnen werken.”

Wat kunnen we eigenlijk van Dino Hunters verwachten?

“Ik hoop dat mensen kunnen laten zien hoe we dinosaurussen redden voordat ze door erosie veranderen in stof. Ik hoop dat we die aan wetenschappers kunnen tonen zodat we meer te weten over ze komen. Ik hoop dat het publiek geniet van de show en zien wat we nu eigenlijk doen. We hopen de spanning en het enthousiasme met het publiek te delen. Het moet leuk zijn voor het hele gezin.”

Dino Hunters is nu te zien op Dplay en vanaf woensdag 16 september om 21:30 uur bij Discovery.

Reageer op artikel:
Miljoenen verdienen met dinosaurussen? Deze mannen doen het
Sluiten