Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Wetenschap 24 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Minimaal 110 mensen nodig op Mars om kolonie te stichten

Het is de grote droom van Elon Musk: een kolonie starten op Mars. Daar is nu onderzoek naar gedaan. Minimaal 110 mensen zijn nodig om een werkende kolonie te hebben.

Ruimte-expert Jean-Marc Salotti heeft onderzoek gedaan naar hoe Mars leefbaar is te maken. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. De man heeft daarvoor een speciale formule gemaakt die ook te gebruiken is op andere planeten, mocht het ooit zo ver komen.

Een kolonie op Mars

Leven op Mars lijkt een droom, maar het kan sneller gebeuren dan je denkt. Elon Musk zet dan ook alles op alles om het voor elkaar te krijgen. Maar voordat gebeurt wil hij eerst samen met NASA in 2024 weer een Amerikaan op de maan krijgen. SpaceX is met twee andere bedrijven in gevecht om de order binnen te slepen.

Maar goed, daarna dus Mars. Musk hoopt in een aantal jaar een Starship te ontwikkelen waar liefst 100 mensen mee naar Mars kunnen vliegen. Het lijkt onmogelijk om te leven op de rode planeet, aangezien er geen begroeiing en zuurstof is, maar toch wil hij het voor elkaar krijgen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het nog niet zo makkelijk is. In totaal moet voor een werkende kolonie 110 mensen nodig zijn op de rode planeet. Dat noemt onderzoeker Salotti nog een relatief laag aantal, maar dat kan wel voorkomen dat voorraden opraken.

Verschillende factoren

Salotti houdt rekening met verschillende factoren. Hij noemt het belangrijk dat een kolonie zelfvoorzienend is, aangezien er in de toekomst oorlogen kunnen komen waardoor ruimte-infrastructuur op aarde wordt vernietigd. Hierdoor zal het een tijd onmogelijk zijn dat een kolonie bevoorraad wordt.

Volgens de onderzoeker gaat het leven op Mars er ongeveer uitzien als de film The Martian. Kolonisten leven volgens hem in een dome gevuld met zuurstof waar ze planten in kassen laten groeien. Reflectoren moeten ervoor zorgen dat er zonlicht op de begroeiing komt. Voor de grond is een mix van stenen, zout, water en organisch materiaal nodig. Water zal van ijzige vlaktes gehaald moeten worden.

Als alles goed gaat, hoopt NASA een bemande missie naar Mars ergens na 2030 uit te kunnen voeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Fox

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Minimaal 110 mensen nodig op Mars om kolonie te stichten
Sluiten