Ilona Braam
Ilona Braam Tech 2 dec 2018

Minority Report: Britse politie aan de slag met misdaad voorspellende AI

In de film en serie Minority Report worden mensen alvast gearresteerd voordat ze een misdrijf hebben gepleegd door een speciale politie unit, omdat de kans erg groot is dat ze inderdaad van het rechte pad af gaan. Het klinkt als een dystopische toekomst, die gelukkig nooit in het echt mogelijk zou zijn. Tenminste, dat zou je denken. Maar het ziet ernaar uit dat die toekomst helemaal niet zo onwaarschijnlijk is en de Britse politie is al bezig met het testen van een AI systeem, dat de kans bepaalt dat iemand een misdaad zal begaan of het slachtoffer zal worden van een misdrijf.

1.400 indicatoren van toekomstige misdaad

Het systeem gaat onder de naam National Data Analytics Solution en krijgt gegevens gevoerd van lokale en nationale politie databases in Engeland. Op het moment zou er al een terabyte aan data zijn verzameld met onder andere details van 5 miljoen mensen en gegevens over gepleegde misdrijven. Hiermee is de AI aan de slag gegaan en zouden er bijna 1.400 indicators zijn gevonden, die zouden kunnen helpen bij het voorspellen van misdaden. Onder andere het aantal misdaden dat iemand heeft gepleegd met behulp van anderen en het aantal misdaden gepleegd door je mensen in je omgeving, zouden belangrijke factoren zijn.

Minority Report

Risico score

Mensen in de database krijgen op basis van een algoritme een bepaalde risico score toegewezen, die iets zou zeggen over hoe groot de kans is dat iemand een serieuze misdaad gaat plegen. Voorlopig lijkt het er echter niet op dat mensen met een hoge score alvast zullen worden opgepakt. Het idee zou zijn om mensen met een hoge score en een mentale aandoening te voorzien van counseling om mogelijke toekomstige misdaden te voorkomen. Door het systeem wordt anderzijds ook bepaald hoe groot de kans is dat je het slachtoffer wordt van een misdrijf. Mensen waarbij die kans groot is, zouden mogelijk benaderd worden door de Sociale Dienst.

Tot maart politie testen

Tot maart zal het systeem getest worden door de West Midlands Politie en het plan is om daarna een prototype te hebben dat daadwerkelijk ingezet zou kunnen worden. Ook acht andere politiebureaus zijn betrokken bij de test en de bedoeling is om het systeem uiteindelijk te gaan gebruiken op alle politiebureaus in Engeland. Waarschijnlijk zullen de intenties met betrekking tot het project wel goed zijn en ze zeggen dat voorkomen altijd beter is dan genezen. Maar we moeten ons wel afvragen welke prijs we bereid zijn om daarvoor te betalen. Het lijkt weer een stap dichterbij een wereld te zijn, waarin we constant in de gaten gehouden worden door AI systemen.

Elon Musk waarschuwt al een tijdje tegen de gevaren van kunstmatige intelligentie, maar heeft met zijn Neurolink bedrijf een plan om de opmars van de AI te voorkomen. Volgens de man zouden we ons namelijk moeten versmelten met kunstmatige intelligentie en in een recent interview met Axios legt hij uit hoe dat in zijn werk zal gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

BGR

Reageer op artikel:
Minority Report: Britse politie aan de slag met misdaad voorspellende AI
Sluiten