Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 24 jul 2017

Deze MIT app herkent gerechten en geeft je meteen het recept

Soms eet je ergens en ben je dusdanig onder de indruk dat je het recept meteen ook wil hebben om het na te maken. Bij de meeste chefs heb je echter pech en moet je maar gewoon terugkomen om het nog een keer te bestellen. Vrienden zijn meestal wel bereid je te helpen, maar doen vaak maar wat in de keuken en hebben dus geen werkend recept. Met de nieuwe MIT app hoef je voortaan niemand meer iets te vragen. De app herkent namelijk wat voor gerecht het is en vertelt je meteen ook hoe je het zelf kunt maken.

Kunstmatige intelligentie is getraind om voedsel te herkennen

De app gaat onder de naam Pic2Recipe en is ontwikkeld door onderzoekers van MIT’s Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL). Achter de app schuilt een kunstmatige intelligentie, die een training heeft gehad om verschillende soorten voedsel te kunnen herkennen. De AI is gekoppeld aan een database met meer dan een miljoen recepten inclusief informatie over de ingrediënten. Met deze database heeft de AI verdere training gehad in het vinden van patronen en het maken van connecties tussen foto’s van voedsel en het bijbehorende recept.

Smartphone voedsel

Correcte ingrediënten in 65% van de gevallen

Tijdens het testen was de app in staat om in 65% van de gevallen het recept correct te identificeren. Soms ontbraken er nog wat ingrediënten. Er is dus nog wat werk aan de winkel. De AI kon verschillende ingrediënten zoals bloem, boter en eieren identificeren en zelfs suggesties doen voor soortgelijke recepten.

MIT app voedsel herkenning

Eerst presentatie MIT app tijdens tech conferentie, daarna hopelijk in de app store

Wie meteen aan de slag wil met de MIT app zal helaas nog even moeten wachten. De app zal eerst gepresenteerd worden tijdens de Computer Vision and Pattern Recognition conferentie in Honolulu Hawaii. Totdat hij in de app store verschijnt is er wel alvast een demo filmpje beschikbaar.

Met deze app maken MIT onderzoekers een grapje uit de populaire serie Silicon Valley werkelijkheid. In de serie heeft één van de personages een idee voor een voedsel app, wat uiteindelijk zich ontwikkeld tot een voedsel herkennings systeem. MIT heeft het gelukkig wel wat verder geschopt, want de Silicon Valley app herkent alleen of iets een hotdog is of niet.  Een andere app die je helpt met recepten is die van Tovola. In samenwerking met de Tovola wifi oven hoef je zelf alleen nog het recept te kiezen. De rest wordt voor je gedaan.

Reageer op artikel:
Deze MIT app herkent gerechten en geeft je meteen het recept
Sluiten