Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Gadgets 26 aug 2018

Dit slimme bureau weet hoe je je voelt en verbetert je werkomgeving

Hoe productief je bent op het werk hangt af van verschillende factoren. Deze verschillende factoren dragen bij aan de atmosfeer om je heen en deze kan ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld gestrest raakt en niks nuttigs meer voor elkaar krijgt, of dat je creativiteit juist wordt gestimuleerd. Bij iemand anders zorgt een stressvolle omgeving er misschien juist voor dat ze meer gefocust kunnen werken. In een poging om de ultieme werkomgeving te creëren voor ieder individu, is het MIT Media Lab het Mediated Atmosphere project gestart: een bijzonder bureau, dat je werkplek verbetert.

Omgeving beïnvloedt ervaring en gedrag

Ze lijken al behoorlijk ver te zijn en hebben zelfs al een prototype. Het Mediated Atmosphere project is een antwoord op de steeds groter wordende ontevredenheid op het werk. Met Mediated Atmosphere laten de MIT onderzoekers zien hoe de omgeving een belangrijke factor speelt bij het tevreden houden van werknemers en een grote invloed heeft op hun belevingservaring en gedrag.

MIT Media Labs Mediated Atmosphere bureau

Van bibliotheek, naar jungle, naar café

Het Mediated Atmosphere project bestaat uit een bijzonder bureau met een scherm tegenover degene die eraan zit over de hele lengte. Op dit scherm kunnen verschillende scenario’s worden getoond, om de gemoedstoestand van de werknemer positief te beïnvloeden. Zo zou je je bijvoorbeeld in een bibliotheek kunnen bevinden om de concentratie te vergroten of in een gezellig Frans cafeetje om juist was creatiever en losser te denken.

MIT Media Labs Mediated Atmosphere bureau

De bedoeling is dat de atmospheer precies wordt toegespitst op degene die achter het bureau aan het werk is. Zou zouden de belichting, omgevingsgeluiden, omringende objecten en mensen telkens aangepast kunnen worden. Ze stellen zich een werkplaats voor die, desgewenst, in een seconde kan switchen van scenario.

Bureau weet wat je nodig hebt

Daarnaast is het bureau ook uitgerust met verschillende sensoren om op een niet indringende manier je activiteiten, gewoontes en fysiologisch of gedragsmatige reacties op veranderingen in de omgeving waar te nemen. Op basis van de verzamelde gegevens en data van realistische werkscenario’s kan er een gepersonaliseerde atmosfeer worden gecreëerd om te voldoen aan de behoeftes van degene die achter het bureau zit. Je kunt dan bijvoorbeeld een suggestie krijgen voor een andere setting welke beter zou moeten zijn voor je gemoedstoestand en situatie.

Op naar meer gecompliceerde applicaties

De MIT researchers verwachten in de toekomst het systeem verder ook in te zetten bij gecompliceerdere applicaties, waarbij de ambiance bijvoorbeeld wordt gebruikt om het geheugen te versterken en om het leren van nieuwe dingen te ondersteunen. Voorlopig is het echter nog afwachten wanneer de bijzondere bureaus ook daadwerkelijk op de werkplek geïmplementeerd zullen worden. En het is zelfs ook geen gek idee om er thuis gewoon één te hebben staan.

Waar MIT bezig is met het ultieme bureau, probeert dit Nederlandse bedrijf werknemers juist te bevrijden van hun bureaus met een augmented reality headset.

MIT Media Lab

Reageer op artikel:
Dit slimme bureau weet hoe je je voelt en verbetert je werkomgeving
Sluiten