Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Digital 22 aug 2019

MIT vindt oplossing voor video’s die te lang blijven bufferen

Van alle dingen die met je kunnen gebeuren tijdens het bingen van Netflix-content, is het telkens maar bufferen van je series één van de meest frustrerende. En het heeft soms niet eens te maken met een langzame wifi-verbinding. Ook al heb je het meest extreme pakket te pakken, als iedereen in huis op hetzelfde moment online gaat gamen en series gaat streamen heb je toch een probleem. Het lijkt er echter op dat MIT onderzoekers de oplossing hebben gevonden voor het buffer-probleem. Het gaat onder de naam Minerva.

Het wifi probleem

De reden waarom je opeens te maken krijgen met buffering tijdens het streamen op je wifi-netwerk, is omdat de bandbreedte automatisch gelijkwaardig wordt verdeeld over het aantal gebruikers dat online bezig is. En dat is niet echt handig, aangezien sommige dingen wat minder bandbreedte nodig hebben dan andere. Zo kan je wel wat meer bandbreedte gebruiken als je naar een serie kijkt met heftige gevechten met snelle bewegingen en is er wat minder bandbreedte nodig als je kijkt naar iets als South Park.

YouTube stream wifi
Bron: Unsplash / Rachit Tank (Bron: Bron: Unsplash / Rachit Tank)

Andere verdeling bandbreedte

MIT’s Minerva pakt dat, zoals je waarschijnlijk al verwacht, anders aan. Het systeem analyseert van te voren namelijk eerst hoeveel bandbreedte de verschillende video’s nodig zouden hebben, zonder dat de kwaliteit drastisch omlaag gaat. Vervolgens verdeelt het systeem de bandbreedte naargelang de verschillende behoeftes. De bandbreedte wordt dus niet klakkeloos verdeeld over het aantal wifi gebruikers, wat in testen resulteerde in bijna 50 procent minder buffering. In sommige gevallen werd de video playback zelfs verbeterd met het equivalent van 720p naar 1080p.

Het mooie aan Minerva is dat video providers het systeem kunnen implementeren zonder dat daar extra hardware voor nodig is. Volgens het MIT team zou het een simpele “drop-in vervanging” zijn voor het standaard TCP/IP protocol. Ook Oppo en Vivo zijn overigens bezig geweest met het verbeteren van je wifi ervaring. De twee Chinese smartphonemakers onthulden onlangs hun Dual Wifi feature, waarbij je smartphone tegelijkertijd verbinding maakt met zowel 2.4GHz als 5GHz netwerken. Hierdoor wordt je verbinding een stuk sneller en stabieler.

Engadget

Reageer op artikel:
MIT vindt oplossing voor video’s die te lang blijven bufferen
Sluiten