Deze robot slang van MIT zou je wel eens kunnen redden na een beroerte

Zoals we weten zijn onze hersenen behoorlijk belangrijk voor het functioneren van de rest van het lichaam. Daar waar je best door kunt blijven leven met een nier minder, is het toch echt met je gedaan zonder hersenen. Helaas kan er juist behoorlijk wat misgaan met de hersenen en zijn er bijvoorbeeld redelijk wat mensen die te maken krijgen met een beroerte. MIT probeert dit probleem aan te pakken, maar dan natuurlijk wel op hun eigen techy manier. Zo hebben ze een robot slang ontwikkeld om rond te glibberen in de bloedvaten van onze biologische processor.

Snel ingrijpen na beroerte

Wanneer iemand een beroerte heeft gehad is het belangrijk dat er snel wordt ingegrepen. Xuanhe Zhao van MIT geeft aan dat wanneer een beroerte behandeld wordt binnen negentig minuten, de patiënt een significant hogere kans heeft om het te overleven dan wanneer je over die negentig minuten drempel zit. Zo’n robotische slang zou in dat geval goed van pas kunnen komen om op een snelle en efficiënte manier korte metten te maken met dingen als bloedpropjes.

MIT robot slang
Bron: MIT Bron: MIT

Op dit moment worden bloedpropjes vaak aangepakt met een operatie, waarbij een dun draadje via de slagader in bijvoorbeeld een been of de lies handmatig naar de problematische plek in het bloedvat wordt begeleid. Vervolgens kan het draadje weer gebruikt worden om een katheter naar de desbetreffende plek te brengen om bijvoorbeeld medicijnen te droppen of de bloedprop  “op te halen”.

MIT robot slang
Bron: MIT

Robot slang in je hersenen

Yoonho Kim, dat het project leidt, geeft aan dat zo’n procedure fysiek erg belastend kan zijn en dat je er specifiek getrainde doktoren voor nodig hebt, die herhaaldelijk worden blootgesteld aan de radioactieve bestraling die tijdens de ingreep ingezet wordt om de bloedvaten visueel in kaart te brengen. Het robotische slangetje van MIT zou hier mogelijk een betere optie kunnen zijn. De minuscule robot kan namelijk bestuurd worden via magnetisme, waardoor doktoren ook niet meer zo dicht bij de patiënt hoeven te staan. De doktoren zouden zich theoretisch gezien zelfs in een andere stad kunnen bevinden en het magnetische veld op afstand besturen met bijvoorbeeld een joystick.

Daarnaast is MIT’s slang ook makkelijker op de juiste plek te krijgen dan een katheter en is hij daarbij ook een stuk smaller, zodat ook nauwere bloedvaten aangepakt kunnen worden. Aangekomen op de plek des onheils zorgt de robot slang ervoor dat de onmiddellijke symptomen van een beroerte worden behandeld. Natuurlijk zal het nog wel even duren voordat de robot daadwerkelijk behoort tot de standaarduitrusting van een ziekenhuis. Het lijkt er in ieder geval wel op dat het ding ooit behoorlijk wat mensen zal kunnen redden.

Verder is MIT natuurlijk niet alleen maar met medische oplossingen bezig, maar ook gewoon met dingen als je Netflix streams. Zo hebben ze iets gevonden tegen dat eeuwige gebuffer waar we allemaal wel eens last van hebben.

MIT

Reageer op artikel:
Deze robot slang van MIT zou je wel eens kunnen redden na een beroerte
Sluiten