Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn 5 aug 2013

Mjum! ‘s Werelds eerste kweekvleesburger is mede dankzij Sergey Brin publiekelijk opgegeten

Hebben jullie ook zo’n zin in een broodje kweekvlees? Klinkt nice hè? Not! Maar interessant klinkt het wel. Mark Post, hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht, is al een aantal jaren bezig om vlees te kweken en dit ook te laten smaken. Na ongeveer vijf jaar onderzoek is het eindelijk zo ver. Mark Post heeft vandaag in Londen een kweekvleesburger gekookt en opgediend aan een genodigd publiek in Londen.

Voor de kweekvleesburger die vandaag is opgegeten zijn stamcellen uit de nek van een koe gebruikt. Kort gezegd worden de stamcellen voorzien van voedingsstoffen zodat ze uitgroeien tot spiercellen. Deze spiercellen vormen vervolgens samen tot verschillende vezels die uiteindelijk tot een spierweefsel groeien. Het spierweefsel wordt in verschillende buisjes van een paar centimeter in de vriezer bewaard. Is het tijd om er een burger van te maken? Dan worden ze stuk voor stuk ontdooid en samengebracht tot één sappige kweekvleesburger.

Zoals je in bovenstaande video kunt zien zijn de buisjes met spierweefsel wit. Daarnaast heeft het nog weinig smaak. Wanneer de stukken worden samengebracht worden er dan ook smaak- en kleurstoffen toegevoegd om de kleur van een échte burger te creëren en ‘m ook nog smaakvol te maken.

De kweekvleesburger is overigens niet goedkoop. Op dit moment kost de ontwikkeling ongeveer 250.000 euro. Gelukkig is Google’s mede-oprichter Sergey Brin niet blij met hoe de koeien op dit moment worden behandeld en heeft flink in het project geïnvesteerd. Naast dat het beter is voor het dierenwelzijn kost het uiteindelijk een stuk minder energie om vlees te kweken. Datzelfde geldt voor water en land. “Kweekvlees is een alternatief dat naast de huidige vleesproductie kan bestaan. Maar voor deze technologie zijn wel veel minder koeien nodig. Van één stamcel kunnen namelijk ongeveer 100.000 hamburgers worden gemaakt,” aldus Post.

Het is een mooie start, maar er zal in de ontwikkeling van kweekvlees nog flink worden geïnvesteerd. De kosten zijn hoog en over de smaak valt te twisten. BBC’s correspondent Pallab Ghosh was aanwezig tijdens de live-uitzending en heeft onderstaande tweets verspreid. Denken jullie dat kweekvlees op den duur een succes wordt? Laat het ons hier weten of lees hier meer over het project.

Reageer op artikel:
Mjum! ‘s Werelds eerste kweekvleesburger is mede dankzij Sergey Brin publiekelijk opgegeten
Sluiten