Dominick Vietor
Dominick Vietor | LinkedIn Tech 21 feb 2019

Dit is waarom het Mobile World Congress 2019 wél interessant wordt

Al jaren lijkt ‘s werelds grootste smartphonebeurs, het Mobile World Congress, steeds minder interessant te worden. Volgende week barst het Mobile World Congress 2019 los, en dit jaar lijkt de beurs wél erg interessant te worden. In dit artikel leg ik je uit waarom.

Misschien had de schijnbare ondergang van het MWC de afgelopen jaren ook wel te maken met de stagnatie in de ontwikkelingen van de smartphonemarkt in die tijd. Schermen werden wat beter, camera’s werden wat beter en smartphones werden wat sneller, maar daar hield het wel een beetje mee op.

Het afgelopen jaar begon dat te veranderen, met steeds meer creatieve oplossingen om zo veel mogelijk scherm in een toestel te proppen en de serieuze opkomst van een aantal nieuwe Chinese spelers. Naar verwachting zet die verandering in 2019 voort met twee grote nieuwe thema’s: 5G en opvouwbare smartphones. Dat zijn dan ook precies de thema’s die het Mobile World Congress 2019 zullen domineren. Als kers op de taart komen er heel wat nieuwe topsmartphones aan.

Het artikel gaat verder onder de video

Eindelijk opvouwbaar

De belofte van de opvouwbare smartphone bestaat al vele jaren. De opvouwbare smartphone zelf helaas nog niet. Toch zagen we eind vorig jaar het eerste exemplaar in de vorm van de Royole Flexpai. Royole kan zijn borst wel natmaken, want volgende week verwachten we heel wat extra opvouwbare toestellen.

Samsung onthult opvouwbare Galaxy Fold

Samsung heeft de Galaxy Fold inmiddels bekend gemaakt, en de verwachting is dat er nog velen zullen volgen. Ook van Huawei, Xiaomi en Oppo verwachten we opvouwbare toestellen. Of die allemaal tijdens het Mobile World Congress 2019 het levenslicht zullen zien is nog niet helemaal duidelijk. Dat we tijdens de beurs kennis mogen maken met een aantal opvouwbare toestellen, dat staat wel vast.

Overigens hoef je niet te verwachten dat iedereen binnenkort met zo’n apparaat rondloopt: naar verwachtingen zijn de eerste opvouwbare smartphones vooral een proof of concept en erg duur.

5G komt eraan

Hoewel 5G in Nederland pas in 2020 uitgerold zal worden, zal het wereldwijd een van de hoofdthema’s zijn in de smartphonemarkt in 2019. Dat 5G goed vertegenwoordig zal zijn op het Mobile World Congress 2019 is dus geen verrassing.

Allerlei fabrikanten lijken het onderwerp te willen claimen met een eigen sessie over wat je überhaupt aan de nieuwe netwerktechnologie hebt. Verwacht daar dus zeker meer nieuws over. Maar ook op hardwarevlak valt er het nodige te melden op de beurs, zo is de verwachting.

OnePlus 7 5g

Huawei zal bijvoorbeeld naar verwachting 5G hardware gaan tonen en van OnePlus weten we in ieder geval dat er een 5G prototype op de stand zal zijn. Bovendien verwachten we van fabrikanten als Honor en Xiaomi een 5G-variant van bestaande toestellen. Het zal een beetje vergelijkbaar zijn met de 5G-versie van de Galaxy S10.

Net als bij de opvouwbare smartphones geldt ook hier: de techniek zit nog in een vroeg stadium. Dat reguliere vlaggenschepen als de Samsung Galaxy S10 nog geen 5G-modem aan boord hebben zegt eigenlijk wel genoeg. Voorlopig draait het om prototypes, mooie verhalen en oplossingen voor de niche-markt.

Nieuwe topsmartphones

Over die reguliere vlaggenschepen gesproken: daar verwachten we er ook heel wat van. De net aangekondigde Samsung Galaxy S10-serie en Xiaomi Mi 9 zullen voor het eerst aan het grote publiek getoond worden.

Xiaomi onthult Mi 9 smartphone

Dan zijn er ook nog de nodige nieuwe aankondigingen. We verwachten bijvoorbeeld de Nokia 9, LG G8 ThinQ en Sony Xperia XZ4. Het in Nederland steeds groter wordende Oppo heeft ook een evenement, waar we waarschijnlijk een smartphone met 10x optische zoom in de camera gaan zien.

Mobile World Congress 2019

Kortom: het MWC 2019 wordt er een voor in de boeken. De beurs begint officieel op maandag 25 februari, maar de eerste aankondigingen zullen al op zaterdag 23 februari plaatsvinden. WANT is natuurlijk aanwezig op het beursterrein in Barcelona.

Verwacht de komende week dus heel veel smartphonenieuws en -previews en blijf ons zeker ook volgen op ons YouTube kanaal.

Reageer op artikel:
Dit is waarom het Mobile World Congress 2019 wél interessant wordt
Sluiten