Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers Fotografie 19 aug 2015

Modulo-camera zorgt er voor dat je nóóit meer overbelichte foto’s maakt

Wat is het eerste dat je leert als je gaat fotograferen? Juist: niet tegen het licht in! Je camera wordt als het ware bedolven onder de lichtstralen, en de foto is totaal overbelicht. Je kunt er wel een artistiek resultaat mee bereiken, maar over het algemeen zorgt het voor slechte foto’s.

Modulo corrigeert je kiekjes

Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology hebben een vernuftige camera ontwikkeld die nooit een overbelichte foto maakt. Zo werkt ‘ie!

Bij een normale camera valt licht op de sensor, dat wordt geregistreerd. Als de foto overbelicht is, dan slaat de sensor maximaal uit: er is te veel informatie. Het emmertje (dat MIT als voorbeeld gebruikt) stroomt als het ware over.

De pixels in de Modulo-camera ‘legen’ zichzelf als ze te veel informatie te verduren krijgen. Hierdoor krijg je in eerste instantie hele rare foto’s, met kleuren die van geen kant kloppen. Van elke pixel wordt echter bijgehouden hoe vaak deze ververst is. Met deze info kan de camera terugrekenen, en het overbelichte beeld zelf corrigeren! De doodgeslagen lucht wordt gewoon weer mooi blauw.

Erg slim bedacht! Het gaat momenteel nog om een studieobject, maar wie weet zien we deze tech over een tijdje terug in nieuwe camera’s. Het hele onderzoek naar de Modulo-camera vind je hier.

Check ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Modulo-camera zorgt er voor dat je nóóit meer overbelichte foto’s maakt
Sluiten