Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Digital 29 maart 2020

Moeite met zelfisolatie? Deze Canadese astronaut heeft gouden tips voor je

Social distancing, binnen blijven en zelfisolatie blijken makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het ongelofelijk belangrijk dat iedereen zich aan de verscherpte maatregelen houdt in deze tijden. Iemand die veel van zelfisolatie af weet is de Canadese astronaut Chris Hadfield.

Hadfield is een bekendheid in Canada en heeft als astronaut meer dan 166 dagen in de ruimte gezweefd. Als het op zelfisolatie aankomt is hij dus zeker een ervaringsdeskundige te noemen. Daarom heeft hij een handig video op YouTube gezet met tips om mentaal sterk en fit te blijven in isolatie.

Canadese astronaut Chris Hadfield heeft tips voor zelfisolatie

In de slechts twee minuten durende video genaamd ”An Astronaut’s Guide to Self-Isolation” praat Hadfield over de extreme condities waarin astronauten verblijven. Ondanks de gevaarlijke omgeving waarin ze zich bevinden (het ruimtestation), hebben ze manieren gevonden waarop ze productief kunnen zijn. Nou is jouw situatie in zelfisolatie niet compleet vergelijkbaar met het leven in de ruimte, maar je kunt toch wat wijze lessen trekken uit dit bijzondere bestaan.

Wie moeite heeft met autoriteit (en waarschijnlijk ook niet naar het ‘binnen blijven’ luistert) raden we toch aan de video te checken. Deze wijze lessen komen namelijk niet van een groentje: Chris Hadfield is de eerste Canadees in de ruimte en was de eerste Canadese commandant van het International Space Station (ISS).

Astronaut zelfisolatie isolatie social distancing
Canadese astronaut Chris Hadfield (Afbeelding: ANP / Angela Weiss / AFP)

Thuiswerken en thuis zitten: zo blijf je productief, positief en bezig

Hadfield neemt in zijn video een vier-stappenplan door. Het stappenplan is bedoeld om je productief en helder van geest te houden. Iets wat je waarschijnlijk goed kunt gebruiken zelfs als je niet thuiswerkt maar ‘enkel’ in isolatie en zonder sociale contacten leeft. Komen de muren thuis op je af en is de verveling al lang geleden toegeslagen? Dan is dit volgens Hadfield juist de uitgelezen tijd om iets nieuws te doen.

Zijn tips voor selfisolatie gaan over het begrijpen van het risico, begrijpen wat je beperkingen zijn en actie ondernemen. Dit zijn tips die je in iedere situatie van isolatie kunt toepassen, maar zijn in deze tijd extra toepasselijk.

Benieuwd naar wat hij hier precies over te zeggen heeft? Bekijk dan de video hier onder.

Reageer op artikel:
Moeite met zelfisolatie? Deze Canadese astronaut heeft gouden tips voor je
Sluiten