Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 25 mrt 2019

Ultieme durfal: moeten we allemaal als Elon Musk leven?

Elon Musk is overal. Met SpaceX, SpaceX en The Boring Company is de miljardair wereldwijd de drijfveer achter innovatie in verschillende industrieën.

Elon Musk: genie achter SpaceX en Tesla

Over zijn manier van denken, werken en eigenlijk zelfs leven wordt dagelijks veel geschreven. De ondernemer houdt er namelijk een bijzondere levenswijze op na. Hij is niet een standaard ondernemer die elk jaar geld probeert te verdienen.

De miljardair kijkt op extreme wijze naar de lange termijn, hij probeert zij toekomstvisie te bewerkstelligen. Geld verdienen is daarin slechts een middel, geen doel. Dat heeft hem ver gebracht, maar de laatste tijd lijkt Elon Musk een beetje te ontsporen.

Twee ervaren experts vertellen je waarom je Musk wel (en juist niet) als voorbeeld zou moeten nemen voor je eigen ondernemingen.

Elon Musk Mars Reddit

Voorbeeld en inspiratie

Laten we beginnen met Leonard Sherman, hoogleraar ondernemen bij de Universiteit van Columbia. Hij blijft Musk een inspiratie noemen:

“Om de obstakels van het ondernemerschap te overwinnen, moeten ondernemers een unieke visie hebben, waar ze zich dan bovendien duizend procent voor geven.”

Volgens hem zijn de extreme gedrevenheid en de genomen risico’s het dus waard. Sterker nog, die trade-off is de moeite waard.

Sherman erkent dat Elon Musk zeer egocentrisch en zelfs zelfdestructief is, maar behoort hij daardoor wel tot de grootste vernieuwers die de wereld ooit heeft gekend:

“Waren we allemaal maar zo dapper. Steve Jobs, ook een genie met gebreken, had het net zo goed over Musk kunnen hebben in Apple’s beroemde Think Different tv-reclame:

Here’s to the crazy ones. The misfits. The rebels. Because the people who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do.

Elon Musk is niet het enige genie met een rebelse kant.”

Daar heeft de hoogleraar absoluut gelijk in. Thomas Edison werd ondanks zijn uitvindingen geschorst, vanwege storend gedrag. Nikola Tesla werd geteisterd door extreme OCD en schizofrenie.

“Ondernemers zouden de woorden van Steve Jobs moeten onthouden”, zegt Sherman. “Gedurfd ondernemerschap kan een puinhoop worden, maar the crazy ones krijgen het voor elkaar.”

De keerzijde

Niet iedereen is het met Sherman eens. Peter Cohan, leraar Strategie op het Babson College, wijst op de keerzijde van Elon Musk:

“De lessen die ondernemers van Elon Musk moeten leren zijn duidelijk: geef datgene wat het beste is voor je klanten, werknemers, partners en investeerders prioriteit. Je moet daarvoor objectief naar je sterktes en zwaktes kijken.”

Hij erkent dat Musk briljant is op het gebied van productontwikkeling en het najagen van een visie, maar wijst er tegelijkertijd op dat Musk zeer tekort schiet in het erkennen en accepteren van zijn eigen zwaktes:

“Als je goed bent in sales en managen, dan moet je op zoek gaan naar een partner die goed is in innovatie – en andersom ook. Dat is hoe gedurfd ondernemerschap eruit ziet: niet dat je alles maar alleen probeert te doen, maar dat je weet wat het beste is voor je bedrijf – ook als je daar jouw eigen beperkingen voor moet toegeven.”

Wist je trouwens dat Musk groot fan is van Bitcoin? Toch ziet hij een groot probleem voor de cryptocurrency, hier lees je hoe en wat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Workjuice

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Ultieme durfal: moeten we allemaal als Elon Musk leven?
Sluiten