Barry Kraakman
Barry Kraakman Tech 20 dec 2018

Duitse rechter verbiedt verkoop iPhone in zaak Qualcomm tegen Apple

De strijd tussen Qualcomm en Apple lijkt nog niet te zijn gestreden. Na de overwinning van Qualcomm in China, waar de rechter een verbod op het importeren én verkopen van iPhones heeft uitgesproken, valt ook een uitspraak in Duitsland de verkeerde kant op voor Apple. Een Duitse rechter heeft besloten dat sommige iPhone-modellen onrechtmatig gebruik maken van een patent van Qualcomm.

Verbod op iPhone, tenzij…

En dat is een nieuwe tegenvaller voor Apple. De rechtszaak in Duitsland ging echter niet over hetzelfde patent als die in China. Waar Apple in China werd beschuldigd van onrechtmatig gebruik van meerdere software-patenten, lijkt het probleem in Duitsland zorgelijker. Het gaat namelijk om een techniek dat wordt gebruikt in iPhones met een Intel-modem. En volgens de rechter mogen iPhones met deze modem in Duitsland niet meer worden verkocht, tenzij Apple de uitspraak gaat aanvechten. Wat het hoogstwaarschijnlijk zal gaan doen.

iPhone Xs

Intel-chip de boosdoener

Hoewel het dus lijkt te gaan om een chip van Intel, is de iPhone hiervan de dupe. Volgens de rechter gaat het om telefoons die een combinatie van Intel én Apple-leverancier Qorvo Inc bevatten. Deze zouden onrechtmatig gebruik maken van Qualcomm’s patent met betrekking tot energiezuinigheid bij het versturen en ontvangen van draadloze signalen. Een vrij cruciaal onderdeel in wat de iPhone een iPhone maakt.

Apple maakt sinds de iPhone 7 gebruik van Intel-chips, naast die van Qualcomm. De nieuwste iPhones, de iPhone XS en XR, zijn zelfs alleen met chips van Intel voorzien. Het ontbreken van de Qualcomm-chips zou te maken hebben met de rechtszaken die lopen. Al lijkt Apple met die zet dus nog niet van het bedrijf af te zijn.

Apple werkt hard aan eigen chip

Er wordt druk gespeculeerd over een eigen chip van Apple, maar het kan nog wel een paar jaar duren voordat we deze in een iPhone gaan terugvinden. Tot die tijd is het afhankelijk van bedrijven als Intel en Qualcomm om iPhones draadloos te laten communiceren.

Reageer op artikel:
Duitse rechter verbiedt verkoop iPhone in zaak Qualcomm tegen Apple
Sluiten