Jan de Raab
Jan de Raab Tech 28 sep 2018

De volgende Bitcoin: Monero garandeert privacy

Waar bij veel cryptocurrencies de decentralisatie een belangrijk speerpunt is, is dat bij Monero heel anders. Monero (XMR) richt zich meer op het anonimiseren van transacties. Het ontwerp verschilt op enkele belangrijke manieren van Bitcoin, maar in grote lijnen is het vergelijkbaar met Bitcoin. Net als bitcoin kan het worden gebruikt om aan- en verkopen te doen en kan het worden ingewisseld voor andere munten of tokens.

Monero slaagt erin de details van transacties op een zodanige manier te verbergen dat alleen de ontvanger en verzender de transacties nauwkeurig kunnen verifiëren. De transacties kunnen niet publiekelijk zichtbaar worden gemaakt. Dit is het belangrijkste verschil met Bitcoin en andere cryptocurrencies.

Versleuteling

Monero maakt gebruik van versleuteling met ringsignaturen om veel informatie over transacties voor het publiek te verbergen en ervoor te zorgen dat munten op het netwerk verifieerbaar zijn. Dit gegeven vormt dan ook de grootste meerwaarde voor de munt in vergelijking met andere digitale valuta.

Ongelimiteerd en toch beperkt

Monero heeft geen maximale hoeveelheid munten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Bitcoin en Litecoin. Er zijn echter meer verschillen. Zo wordt de omvang van de blokken op de blockchain dynamisch bepaald waardoor XMR geen last heeft van afwijkende transactiesnelheden. Bovendien is de beloning voor het minen van XMR relatief laag, namelijk 0.3 XMR. Het gevolg is dat de munt een gegarandeerde, jaarlijkse waardestijging zal kennen van 1% vanaf eind 2022. Op dat moment is er (theoretisch) een hoeveelheid van 18.4 miljoen XMR beschikbaar gekomen via mining. De reden voor de aanhoudende emissie en het gebrek aan maximale toevoer is om op continue wijze de proof-of-work-beveiliging van de Monero-blockchain te stimuleren.

De belangrijkste eigenschappen

Zo kunnen de ontwerpverschillen van Monero als volgt worden samengevat:

 • Monero blijft mijnwerkers belonen die de blockchain veiligstellen lang nadat het reguliere aanboddoel is bereikt, wat betekent dat het aanbod in de toekomst blijft toenemen.
 • Het is erg moeilijk te traceren en dus is de privacy van de gebruikers beter gewaarborgd.
 • Door de verhoogde privacy is het bruikbaar op darknet-markten.
 • Als cryptocurrency ligt de belangrijkste toepassing van Monero in de privacyfuncties.

Met Bitcoin is het mogelijk om een ​​adres op te zoeken en de bron van alle transacties in kaart te brengen. Met Monero vereist hetzelfde proces veel meer informatie over elke transactie. De duidelijke voordelen van Monero op het gebied van privacy creëren een waardevol gebruik van transacties die inherent niet-traceerbaar, legitiem of illegaal hoeven te zijn.

Darknet-markten

Darknet markten hebben een voorname rol gespeeld in de popularisering van cryptocurrencies. Een van de eerste grote zaken waardoor bitcoin bekendheid vergaarde was Silk Road. Hieruit bleek ook dat de geboden privacy bij Bitcoin transacties te wensen overliet. Hierdoor steeg niet alleen de bekendheid van cryptocoins, maar kwam ook duidelijk de behoefte aan meer privacy naar boven, iets waar Monero handig op in kon springen.

Darknet-markten worden vaak offline gehaald, maar de markt die ze bedienen is veerkrachtig en nieuwe markten blijven ontstaan, vaak met toevoeging van Monero en andere alternatieven voor Bitcoin. De behoefte aan handige en persoonlijke manieren om online valuta te verzenden, zal de vraag blijven stimuleren. Hoewel bedrijven traceringstransacties met de Bitcoin-blockchain hebben kunnen uitvoeren, is de moeilijkheid om hetzelfde gegevensniveau voorr Bitcoin-transacties te consolideren veel groter.

Hashing-algoritme: CryptoNote

Het hashing-algoritme wat wordt gekozen door de ontwerpers van een cryptocurrency speelt een belangrijke rol in de functionaliteit ervan. Monero maakt gebruik van het CryptoNote-algoritme en is daarmee de eerste cryptocurrency die dat toepast. CryptoNote wordt gezien als een CPU-vriendelijk algoritme omdat het relatief veel geheugen vereist. Hierdoor wordt het duurder om de vereiste ASIC-hardware te produceren en aan te schaffen om de blockchain te ontginnen.

Monero XMR-samenvatting

 • Waar Bitcoin pseudoniem-achtig is, biedt Monero de mogelijkheid van volledige anonimiteit in digitale transacties. Om deze reden wordt het veel gebruikt op darknet-markten of markten waar de online verkoop van illegale middelen mogelijk is.
 • Het heeft geen beperkt aanbod, maar zal op de lange termijn een zeer lage productie van munten hebben.
 • Het gebruikt een ander hash-algoritme dan Bitcoin. De ontwikkelaars hebben toegezegd de CryptoNote gebruikt door Monero ASIC-resistent te houden, wat betekent dat het altijd een meer gedecentraliseerd netwerk zal hebben dan andere cryptocurrencies.

Toekomst van Monero

De huidige top-10 positie geeft al aan dan gebruikers veel vertrouwen hebben in de munt. De voortvarende ontwikkelingen op het gebied van privacy en de toenemende behoefte naar een ‘privacy-veilige’ munt garanderen goede overlevingsmogelijkheden.

Hoewel Monero misschien een goed 2018 heeft gehad, is het niets vergeleken met wat komen gaat. Bulletproofs, multi-handtekeningen, hardware-wallets en een gedecentraliseerd anoniem overlay-netwerk staan allemaal op de routekaart. Monero bewijst dat er een markt is voor private digitale valuta, en 2019 zou het jaar kunnen zijn dat het van start gaat.

Monero’s Roadmap 2019

Het ontwikkelteam van Monero onderhoudt geen strikt stappenplan. In plaats daarvan richten ze zich op een reeks ontwikkelings- en onderzoeksdoelen waaraan tijdens het proces belangrijke mijlpalen zijn toegevoegd. Hard forks gebeuren ongeveer elke 6 maanden, dus de gemeenschap weet wanneer ze grote netwerkupgrades kan verwachten.

De doelstellingen van het team zijn grotendeels een uitbreiding van de technologie die in 2017 werd geïntroduceerd. Kortom, ze zijn van plan om meer veiligheid, meer anonimiteit en snellere transacties te bieden, drie dingen die iedereen zeker blij zullen maken, inclusief investeerders.

Lees ook de vorige delen van deze serie:

 1. De volgende Bitcoin #1: alles wat je moet weten over Ethereum
 2. De volgende Bitcoin #2: Ripple is een vreemde eend in de bijt
 3. De volgende Bitcoin #3: Neo is China’s Ethereum
 4. De volgende Bitcoin #4: Litecoin biedt de volgende stap
 5. De volgende Bitcoin #5: wat je moet weten over Bitcoin Cash
 6. De volgende Bitcoin #6: Dash focust op veiligheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
De volgende Bitcoin: Monero garandeert privacy
Sluiten