Ilona Braam
Ilona Braam Crypto 11 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Vijf redenen om (niet) in Monero (XMR) te investeren

Monero is nog een interessante cryptocoin om in de gaten te houden. De cryptocurrency verscheen in 2014 in de wereld en heeft als doel om een verbeterd systeem neer te zetten, waar de privacy hoog in het vaandel staat. Dit zijn de vijf redenen om wel of juist niet met Monero aan de slag te gaan.

Volledige privacy

Eén van de grootste voordelen van Monero is de absolute nadruk op privacy. Het systeem gebruikt drie systemen om zowel de verzender als ontvanger van een transactie anoniem te houden. Daarnaast wordt ook het bedrag waar het om gaat verborgen gehouden. Monero lijkt op het moment de nummer één cryptocurrency te zijn, als het gaat om privacy. Bij andere cryptocurrency, zoals Bitcoin, kan de privacy nogal een probleem zijn. Alle Bitcoin transacties zijn openbaar en traceerbaar. Als je iemands wallet-adres hebt, kun je zien hoeveel Bitcoins ze hebben en welke transacties ze hebben gedaan. Datzelfde geldt ook andersom voor wanneer iemand jouw wallet-adres heeft.

Privacy

Iedereen kan Monero mijnen

Als je Bitcoin wilt mijnen, heeft het eigenlijk geen zin om dit met je persoonlijke computer te doen. Het mijnen gaat dusdanig traag dat je tijdens je leven er nooit een substantieel bedrag aan overhoudt. Als je echt Bitcoin wilt mijnen heb je speciale chips nodig, genaamd ASICS. Doordat de meeste mensen niet gaan investeren in speciale apparatuur om te mijnen, zien we dat het mijnen vaak massaal gebeurt waar het verbruik van energie goedkoop is. Monero gebruikt een ander algoritme dan Bitcoin om te mijnen, wat erop neerkomt dat je ook gewoon met je eigen computer kunt beginnen zonder speciale apparatuur nodig te hebben. Dat betekent dat in principe iedereen Monero zou kunnen mijnen, wat de cryptocurrency interessant maakt voor mensen om mee aan de slag te gaan.

Geen blocksize limiet

Wanneer transacties worden aangekondigd in een cryptocurrency systeem dat werkt met blockchains, verschijnen deze transacties als een deel van een blok in het netwerk. Het voordeel van Monero is dat deze blokken geen maximum grootte hebben, maar flexibel zijn. Dat betekent namelijk dat transacties sneller kunnen plaatsvinden. Bij Monero wordt er ongeveer elke twee minuten een blok gecreëerd, wat betekent dat elke twee minuten transacties kunnen plaatsvinden. Bij Bitcoin worden er ongeveer elke 10 minuten blokken gecreëerd, maar Bitcoin heeft een maximum blokgrootte. Dat betekent dat als het blok op zijn limiet zit, je transactie vertraagd zal worden en deel zal uitmaken van een volgend blok. Om toch transacties sneller te laten verlopen, zal je hogere transactiekosten moeten betalen.

Gebruikers hebben niks te zeggen

Een nadeel aan Monero is dat er geen gestandaardiseerd systeem bestaat voor het stemmen over veranderingen. De Monero ontwikkelaars zijn wat dat betreft de goden van het netwerk, en zij bepalen wat er gebeurt. Wel is het mogelijk om via het forum suggesties te sturen. Maar of er naar je wordt geluisterd is aan de ontwikkelaars.

Monero

Mijnen is nog steeds niet geweldig

Hoewel het fijn is aan Monero dat in principe iedereen de coins zou kunnen mijnen, kost het mijn systeem ontzettend veel energie. En bedrijven en overheden zijn de laatste tijd juist bezig met duurzaamheid. Als het mijnen de spuigaten uitloopt, zullen overheden waarschijnlijk ingrijpen. Het mijnen van Bitcoin zou al meer energie verbruiken dan heel Nederland. In Zuid-Korea zou de regering de handel in Bitcoin al in de ban willen doen.

Hoewel Bitcoin op het moment de bekendste coin is, zijn er een heleboel andere digitale valuta. Monero is daar uiteraard een voorbeeld van. Als je geïnteresseerd bent in deze zogenaamde altcoins, zijn dit de vijf cryptocoins die je zeker in de gaten moet houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Vijf redenen om (niet) in Monero (XMR) te investeren
Sluiten