Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 3 aug 2017

Monster Hunter World: met je vrienden op dino’s jagen

Ben je nog op zoek naar een game om je helemaal in te verliezen? Maak kennis met Monster Hunter World, een wereld waarin je samen met je vrienden op monsters kunt jagen.

Een jungle-eiland vol levensgevaarlijke monsters

Stel je voor: jij en drie vrienden bevinden je op een jungle-eiland vol levensgevaarlijke dinosauriërs en het is aan jullie om deze beesten af te slachten. Je hulpmiddelen zijn onder andere een gigantisch zwaard van drie meter, pijl en boog, een M60, en nog een compleet arsenaal aan slag- en steekwapens.

Ieder van jullie kiest een wapen en vervolgens is het een kwestie van ‘dino’s opsporen’. Na een trektocht door de jungle treffen jullie een T-Rex-achtig wezen; één van jullie klimt op zijn rug en begint hem op z’n bek te meppen met dat enorme zwaard, terwijl de andere twee hem van een afstand bestoken.

Monster Hunter Wold Playstation 4

Het gevecht is intens en het duurt al een tijdje, maar uiteindelijk wordt het beest verslagen. Tezamen plukken jullie het karkas kaal om je wapens te upgraden, en om gezamenlijk een stukje T-Rex-vlees te eten.

Maak kennis met Monster Hunter World

Dat is de voorstelling die ik altijd had van de Japanse gamereeks ‘Monster Hunter’, en voor een deel is dit ook waar. De vorige delen uit deze langlopende reeks bevatten echter meerdere elementen die typisch zijn voor de Japanse markt.

Kunstmatige barrières die ervoor zorgen dat alles langer duurt dan nodig is. Het nieuwste deel – Monster Hunter World – lijkt veel van deze problemen weg te nemen, en daardoor kan het weleens één van de tofste games van 2018 worden.

Het idee is simpel: je komt aan in een gebied, je krijgt de opdracht om een monster op te sporen, je spoort het op, je maakt het beest dood.

De route die je bewandelt en de manier waarop je dit allemaal doet, is aan jou. Je kunt sluipen, je kunt een val zetten, of je rent er gewoon op af en je begint met klappen uitdelen. Mocht het gevecht iets te intens worden, dan kun je altijd een ander groot monster opzoeken en hopen dat de twee alfaroofdieren met elkaar gaan ruziën.

Monster Hunter Wold Playstation 4

Want dat is één van de belangrijkste kenmerken van Monster Hunter World. De beesten gedragen zich volledig autonoom en hebben hun eigen routines.

Tactiek en denkwerk is vereist

Grote dieren jagen op kleinere dieren, graseters wandelen over groene vlaktes, en aaseters zijn altijd op zoek naar kadavers. Dus maak gebruik van dit gedrag en laat twee alfadieren met elkaar vechten zodat jij er zonder al teveel kleerscheuren vanaf komt.

En mocht ook dit niet helpen, dan kun je altijd online hulp inschakelen door een lichtkogel af te schieten, zodat andere spelers zich aan jouw jacht kunnen toevoegen.

Dat is ook het toffe aan Monster Hunter World: de game moedigt je aan om jouw prooi goed te begrijpen, want het gedrag bepaalt alles.

Denk echter niet dat Monster Hunter World een eenvoudige game is waarin je aan de lopende band beesten kapot loopt te hakken. Het is wel een titel die tactiek en enig denkwerk vereist.

De uiteenlopende monsters hebben ieder sterke en zwakke plekken, dus constant als een soort Rambo tekeer gaan zal waarschijnlijk niet werken. Dat is ook het toffe aan Monster Hunter World: de game moedigt je aan om jouw prooi goed te begrijpen, want het gedrag bepaalt alles.

Is jouw prooi een vrouwtje met een nest, dan is het een kwestie van tijd voordat ze weer terugkeert naar haar kleintjes… maar ze zal deze uiteraard ook met hand en tand verdedigen, en wellicht zijn deze ‘kleintjes’ ook levensgevaarlijk.

Mocht je uiteindelijk het beest verslaan, dan heb je een karkas vol materialen die je gebruikt om jezelf te verbeteren. Uiteraard is er veel vlees dat je kunt eten om je levensbalk aan te vullen in benarde situaties.

Monster Hunter Wold Playstation 4

Een game om je tanden in te zetten

Maar je gebruikt ook lichaamsdelen van het dier om nieuwe wapens en harnassen te maken, die vervolgens ook elementen bevatten van het gedode dier. Zo kunnen andere spelers vol verbazing staren naar jouw helm gemaakt van Anjanath-huid (het T-Rex-achtige beest). Het biedt niet alleen bescherming, het heeft ook nog eens een trofee-functie.

En met je zojuist verkregen uitrusting kun je vervolgens weer op jacht naar andere, nog grotere monsters. Het concept ‘jagen op monsters’ is altijd al aantrekkelijk geweest, maar de vorige Monster Hunter-titels bevatten helaas onnodige barrières (tijdslimieten, veel laadtijden, et cetera).

Monster Hunter World trekt de serie naar de huidige generatie en dat brengt allerlei voordelen met zich mee. Als je een game zoekt waar jij en je vrienden jullie tanden in kunnen zetten, moet je Monster Hunter World zeker in de gaten houden.

Reageer op artikel:
Monster Hunter World: met je vrienden op dino’s jagen
Sluiten