Rutger Houweling
Rutger Houweling 29 okt 2013

Motorola is ambitieus en gaat de modulaire smartphone van de Nederlander Dave Hakkens ontwikkelen

Zo’n twee maanden zorgde een Nederlander ervoor dat internet op z’n kop stond. Het smartphone-ontwerp van Dave Hakkens ging namelijk de gehele wereld over en iedereen was super enthousiast over zijn idee van een modulaire smartphone. Met Phonebloks richt je namelijk geheel naar eigen smaak een smartphone in door verschillende componenten naar keuze met elkaar te verbinden. Daarnaast kun je ‘m eenvoudig upgraden door componenten te vernieuwen zoals de phone voorzien van een nieuwe camera.

Motorola scheen al een jaar bezig te zijn met de ontwikkeling van project Ara. Dit is een open-source initiatief voor een modulaire smartphone met als doel het hardwareplatform te worden dat Android voor software betekent. Dus een open-source hardwareplatform. Motorola wil hiervoor een ecosysteem creëren waarmee hardwarefabrikanten losse smartphonecomponenten ontwikkelen zodat je een processor, scherm, camera of andere onderdelen van verschillende aanbieders kunt kopen en in de phone kunt plaatsen.

 
Toen Motorola hoorde van Dave’s ideeën hebben ze direct contact met hem gezocht, wat heeft geleid tot een samenwerking tussen de Nederlander en het Amerikaanse bedrijf. Dave is dan vooral verantwoordelijk voor het creëren van een community rondom project Ara. Motorola is begonnen met het uitnodigen van developers die interesse hebben om aan het project te werken en componenten te ontwikkelen. Je kunt je hiervoor opgeven via Ara Scout. Een Module Developer’s Kit (MDK) zal in de aankomende winter beschikbaar zijn.

Motorola wil met het project meer openheid creëren tussen gebruikers, developers en de smartphone-fabrikanten. Aangezien jij als gebruiker kan bepalen hoe de telefoon eruit ziet, waar en van welk materiaal het is gemaakt, hoeveel-ie kost en hoe lang je ‘m in je bezit houdt. Er is nog niets gezegd over een geplande datum waarop de modulaire smartphone op de markt moet komen. Mocht je de video van de Phonebloks nog niet hebben gezien check dan onderstaande video. Een ambitieus project is het zeker!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Motorola is ambitieus en gaat de modulaire smartphone van de Nederlander Dave Hakkens ontwikkelen
Sluiten