Getest: is de Motorola razr 40 Ultra de beste Android-vouwtelefoon?

Tech reviews Dennis Mons 30 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Motorola heeft korte tijd geleden de razr 40 ultra uitgebracht. Op papier een flinke stap voorwaarts voor het bedrijf, maar is dat werkelijk zo? En hoe verhoudt het zich tot de Samsung Galaxy Z Flip 4? WANT-redacteur Dennis Mons gebruikte het toestel intensief en dit vond hij ervan.

Ik heb enige tijd de Motorola razr 40 ultimate als een daily driver mogen gebruiken. Toegegeven: ik heb altijd een zwak gehad voor het merk. Zo was ik tien jaar geleden ontzettend blij met mijn Razr V3i. Sexy, dun en indrukwekkend. Maar ik laat me niet ‘fan boy-en’! Wat vind ik van de razr 40 ultra en is hij beter dan de Samsung Galaxy Z Flip 4?

Motorola razr 40 ultra versus Samsung Galaxy Z Flip 4

Vooruit: ik kan hier niet omheen. Er zijn flink wat flip phones op de markt en vooralsnog is de Samsung Galaxy Z Flip 4 wel een van de beste. Ook die mocht ik testen en ik was bijzonder onder de indruk. Kan de Motorola razr 40 ultra het daartegen opnemen? Wat mij betreft honderd procent.

[SPOILER] Hierbij een aantal punten waardoor ik verliefd werd op de razr 40 ultimate.

Ten eerste: wat een zalig prijsje. Een logische eerste conclusie. De razr kost namelijk ‘slechts’ 1.199 euro. De Samsung kost nu 1.099, maar die heeft niet dat absurd indrukwekkende externe scherm van 3,6 inch. Die van Samsung is 1,9 inch.

Dat is ook meteen een enorm verschil in gebruikswijze en is die extra 100 euro al wel waard. De Motorola razr 40 ultimate is echt uitstekend te gebruiken zonder dat je je toestel openklapt. Vrijwel al je gewone apps zijn op het secundaire scherm te gebruiken zoals je dat ook doet wanneer je het toestel openklapt. En het scherm is met 165Hz absurd soepel en snel. Dit is een mini-telefoon óp een telefoon. Er zijn zelfs toffe mini-games die je kunt spelen. Een gimmick, zeker, maar desalniettemin bijzonder vermakelijk.

razr 40 ultra
Een uitzonderlijk prachtig scherm met veel mogelijkheden. (Afbeelding: WANT.nl)

De binnenkant is ook prachtig

Qua het ‘normale scherm’ liggen de merken niet heel bizar veel uit elkaar, aangezien het AMOLED-schermen zijn. Maar de ultra heeft wel groot voordeel: de refresh rate is maar liefst 165Hz ten opzichte van de 120Hz van de Flip 4. Daarnaast is het scherm ook een tikkie feller, met 1400 nits.

Twee schermen vreten je batterij wel op. Als je een flip phone hebt met twee schermen, is je batterijduur best een kopzorg. Zeker als je, zoals met de Motorola razr 40 ultimate, een véél groter en superhelder scherm hebt, en je de tweede ook nog een zetje moet geven.

Hoewel de Motorola razr 40 ultimate een grotere batterij heeft, van 3800mAh (de Samsung is 3700), gaat laatstgenoemde langer mee, met 92 uur. Maar in dagelijks gebruik met vrij frequent opladen merkte ik daar niet heel erg veel van met de razr. Het is en blijft een feit dat we sowieso aan de oplader liggen, dus dat was geen pijntje.

motorola razr
Ook uitstekend te gebruiken als ouderwetse videocamera. (Afbeelding: WANT.nl)

Het mooiste plaatje is binnenin de Motorola

Qua foto’s heeft de Z Flip 4 een 12MP, f/1.8 (wide) en 12MP, f/2.2 (ultrawide) camera. De ultra heeft op zijn beurt een 12MP, f/1.5 (wide) en 13MP, f/2.2 (ultrawide). Deze specs zijn niet meteen doorslaggevend, omdat software evenzo belangrijk is.

Die foto’s worden natuurlijk verwerkt door de telefoon zelf. En zowel de Z Flip 4 als de razr hebben een Octa-core met een ‘topsnelheid’ van 3,19 GHz. Dat is meer dan voldoende voor een razendsnel toestel. Ook delen ze de Snapdragon 8+ Gen 1 chipset. Niet de allersnelste die te koop zijn (Gen 2 is uit voor bijvoorbeeld de S23), maar da’s ook niet nodig. Het is absoluut een beest. Je haalt dus het onderste uit de kan. Zowel de Flip 4 als de razr 40 ultimate zijn wat dat betreft betaalbare uitblinkers.

Toffe wedstrijd versus Samsung, maar wie wint?

Ik ben er compleet van overtuigd: ondanks een paar zaken waarin Samsung de punten pakt, is de Motorola razr 40 ultra dé flip phone (of clamshell, zo u wilt) van dit moment naar mijn mening. Wanneer je dit zeer lichte, goed ontworpen en dun toestel in handen hebt, weet je dat iets speciaals ervaart.

Het feit dat het externe scherm zo groot en snel is op de Motorola, en dat de refresh rate van beide schermen de concurrenten even het nakijken geven, is voor mij een doorslaggevende factor. Daarnaast is de vormfactor ook belangrijk. Alles aan het ontwerp klopt.

En dus over nakijken gesproken… als je ermee in een café of in het ov zit: dít is een sexy telefoon. Misschien wel de meest sexy van dit moment. Verwacht dus veel jaloerse blikken.

Samsung moet vrezen voor Motorola’s opvouwbare drieschermige RAZR

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen